Toimelias viikinki 2

Mursu liittyy viikinkien katoamiseen Grönlannista

Yli 500 vuotta sitten viikingit katosivat Grönlannista yhtä nopeasti kuin he olivat sinne ilmestyneetkin. Tätä on ihmetelty vuosisatoja, ja nyt vastaus arvoitukseen on ehkä löytynyt mursun hampaista.

tiistai 6. syyskuuta 2016 teksti Else Christensen

Kansainvälinen tutkijaryhmä vertaa parhaillaan Grönlannin joidenkin rannikkoseutujen lyijypitoisuutta mursunluusta valmistettujen ristien, korujen ja shakkinappuloiden lyijypitoisuuteen.

Viikingit ansaitsivat hyvin piraattinorsunluulla

Jos lyijyisotoopit täsmäävät, viikingit ovat mitä todennäköisimmin toimittaneet mursunluuta Euroopan kirkoille ja aatelille. Siinä tapauksessa vaikuttaa todennäköiseltä, että pohjanmiesten häviämisen Grönlannista aiheutti piraattinorsunluumarkkinoiden romahtaminen.

Pieni kysyntä pakotti viikingit lähtemään

Mursun syöksyhampaista valmistettiin ennen koruja ja hienoja käyttöesineitä, ja monet niistä on tuotettu vuoden 1000 tienoilla eli heti sen jälkeen, kun viikingit asettuivat asumaan Grönlantiin.

1300-luvulla mursunluun kysyntä alkoi laskea, koska aidon norsunluun hinta halpeni. Hieman sen jälkeen viikinkien jälkeläiset hävisivät Grönlannista.

Viikingit olivat taitavia kauppamiehiä

Jos mursunhampaat olivat syy sekä viikinkien tuloon Grönlantiin että häviämiseen sieltä, heidän on ollut pakko olla tiiviissä yhteydessä Euroopan vilkkaaseen kauppaan, vaikka heidän on tähän asti kuvattu eläneen eristyksissä kaukana maailman laidalla.

Mursunhampaat houkuttivat viikingit Grönlantiin

Lue artikkelista lisää siitä, miten Gundhildin risti ja mursunluiset korurasiat voivat auttaa kumoamaan käsityksen Grönlannin eristyneestä skandinaaviväestöstä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: