Vikings archaeology

Joukkohauta: Viikingit menettivät päänsä Englannissa

Vuoden 2012 kesäolympialaisten valmisteluissa tehtiin karmea löytö. Maasta paljastuivat 51 ihmisen jäännökset. Ruumiille tehtyjen tutkimusten mukaan heidät oli mestattu. Luurangot kuuluivat Skandinaviasta kotoisin olleille nuorille miehille.

maanantai 4. lokakuuta 2010

Vuoden 2012 kesäolympialaisten valmistelut ovat näkyneet Etelä-Englannissa muun muassa mittavina maarakennusurakoina. Vaikka itse kisoihin on vielä aikaa, britit ovat jo saaneet ahkeroinnistaan huomattavan palkinnon. Se kuuluu tienrakentajille, jotka kesäkuussa 2009 tekivät huomiota herättävän arkeologisen löydön Dorsetissa lähellä Weymouthin rannikkokaupunkia.

Kun olympialaisten purjehduskeskukseen rakennettiin tuloväylää, kaivinkoneet kuopaisivat muinaista joukkohautaa. Siitä löytyi kasapäin ihmisen luita. Pian paljastui, että kallot oli erotettu ruumiista ja koottu haudan toiseen päähän. Luurankoja oli kaikkiaan 51.

Luiden perusteella vainajat olivat olleet salskeita nuoria miehiä. Iältään he sijoittuivat 15:n ja 30 vuoden haarukkaan. Kaikki olivat kuolleet samalla tavalla: heidän kaulansa oli katkaistu.

Hampaat kertoivat kylmyydestä

Luille tehdyn radiohiiliajoituksen mukaan miehet mestattiin vuosien 910 ja 1030 välillä. Englannissa elettiin silloin hyvin levottomia aikoja. Skandinaviasta tulleet valloittajat ja ryöstäjät, viikingit, eivät antaneet rauhaa anglosakseille, jotka kuuluivat Britteinsaarten vakituisiin asukkaisiin. Yhteenotot olivat ilmeisesti varsin väkivaltaisia, eivätkä skandinaavit poistuneet taisteluista aina voittajina.

Hammaskiilteen ja -luun isotooppitutkimukset paljastivat, että joukkohautaan päätyneet miehet olivat kotoisin Englantia selvästi viileämmältä seudulta ja että heidän ravintonsa oli sisältänyt paljon proteiinia. Tämän tiedon valossa näytti siltä, että uhrit olivat kotoisin Pohjolasta. Osa oli ilmeisesti lähtenyt maailmalle napapiirin pohjoispuolelta.

Vähän yli tuhannen vuoden takaiset tapahtumat ovat tietysti täysin hämärän peitossa, mutta Euroopan suurimman riippumattoman – lähes 400 asiantuntijaa työllistävän – Oxford Archaeology -tutkimuslaitoksen tavoitteena on selvittää mestauksen taustoja. Kaivauksia johtavan David Scoren mukaan todennäköisimmältä selitykseltä vaikuttaa tilanne, jossa viikinkijoukko joutui heti rantauduttuaan anglosaksien saartamaksi. Ehkä parisataa paikkakuntalaista onnistui estämään tunkeilijoita pakenemasta ja pakottamaan heidät lähitaisteluun.

Anglosaksien aseistukseen kuuluivat miekat ja veitset. Luurangoista ilmenee, että tunkeilijat jäivät alakynteen ja tulivat silvotuiksi. Osa menetti sormiaan, osa taas haavoittui päähän, rintaan tai selkään. Luultavasti taistelu päättyi vastustajien mestaamiseen vasta sitten, kun heidät oli lyöty perinpohjaisesti. Kun viikingit eivät pystyneet enää tekemään vastarintaa, heidän kaulansa sivallettiin poikki raskasteräisellä miekalla.

Ilmeisesti skandinaavit kokivat ennen kuolemaansa melkoisen nöyryytyksen. Scoren mukaan näyttää siltä, että heidät pakotettiin riisuutumaan alasti. Tähän viittaa se, että joukkohaudasta ei ole löydetty lainkaan vaatteiden jäännöksiä. Brutaalisti tapetut miehet toisin sanoen heitettiin alastomina yhteishautaan. Kallojen erottaminen muista luista ja kerääminen omaksi kasakseen vaikuttaa rituaaliselta voimannäytteeltä.

Vikings skeletons

Päällikön pää oli voitonmerkki

Kun luurankojen ja kallojen määrää verrattiin, kävi ilmi, että kolme tai neljä päätä puuttuu. Tästä voidaan päätellä, että anglosaksit eivät haudanneet kaikkia kalloja. Jos päillä oli heille rituaalista merkitystä, on oletettavaa, että he ottivat talteen vihollistensa kalloja. Ehkä esimerkiksi seipään nokkaan nostettu viikinkipäällikön pää oli voitonmerkki.

Vaikka tutkimukset ovat jo antaneet jonkin verran valaistusta tuhannen vuoden takaiseen verilöylyyn, jäljellä on vielä melkoinen määrä salapoliisityötä ennen kuin tapahtumien kulku selviää. Vielä ei edes tiedetä tarkalleen, keitä mestaajat olivat ja miksi he käsittelivät ruumiita varsin erikoisella tavalla. Ei ole kuitenkaan mitenkään mahdotonta, että yhteenotto pystytään lopulta sijoittamaan laajempaan yhteyteen. Vaikka tapahtuma vaikuttaa yksittäiseltä, se saattaa hyvinkin liittyä laajempaan historialliseen kokonaisuuteen.

Tietyöt Dorsetissa jatkuvat, joten ei ole syytä sulkea pois sitä mahdollisuutta, että maan uumenista paljastuu lisää arkeologisesti ja ulttuurihistoriallisesti merkittävää tutkittavaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: