Silverdale treasure

Hopearahalle etsitään kuningasta

1?100 vuotta vanha kolikko ei sovi Englannin kuningasluetteloihin.

tiistai 20. maaliskuuta 2012

Silverdalessa Luoteis-Englannissa metallinpaljastimen kanssa kulkenut harrastaja-arkeologi Darren Webster teki äskettäin löydön, joka voi muuttaa Englannin historiankirjoitusta. Hän löysi kasan hopeaesineitä ajalta, jolloin Pohjois-Englantia hallitsivat viikinkikuninkaat Yorkista käsin. Löydöt tosin viittaavat tuntemattomaan kuninkaaseen.

Muutaman kymmenen sentin syvyydessä lojuneiden 201 esineen joukossa oli kolikko, johon oli lyöty nimi Airdeconut.

Vuoden 900 tienoilla, jolloin esineet oli kaivettu maahan, oli tavallista, että rahoihin lyötiin hallitsijan nimi. Kolikoita tutkineet British Museumin asiantuntijat eivät kuitenkaan tunne sennimisen miehen hallinneen Englantia 900-luvulla.

Tutkijat arvelevat, että Airdeconut on englantilaisten kirjoitusasu viikinkinimelle Harthaknut. Sen niminen kuningas onkin hallinnut Tanskaa ja sittemmin myös Pohjois-Englantia, mutta vasta vuosina 1035–1042. Sata vuotta varhaisemmalta ajalta ei tunneta Harthaknut-nimistä Englannin hallitsijaa.

Airdeconut coin

British Museumin varhaisen keskiajan rahojen asiantuntija Gareth Williams uskoo silti, että 900-luvulla Pohjois-Englannissa vaikutti tähän asti tuntematon Harthaknut. Vuosina 883–895 alueella piti valtaa Gudfred, jonka isä oli Harthaknut.

Jos Gudfredilla oli poika, tämä saattoi hyvinkin saada nimekseen Harthaknut, sillä viikingit usein nimesivät pojan isoisän mukaan. Toisaalta Gudfredin seuraajana pidetään yleisesti kuningas Siegfriediä, joten Airdeconutin sukupuussa on vielä selvitettävää.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: