White ship

Valkoinen laiva

Humalaiset upottivat 1100-luvun Titanicin.

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Tausta

Vuonna 1120 upposi yksi oman aikansa jykevimmistä aluksista, White Ship eli Valkoinen laiva. Haaksirikossa kuoli Englannin kuninkaan Henrik I:n poika, kruununprinssi William. Hänen kuolemansa johti vallanperimyskriisiin.

Valkoinen laiva oli matkalla pohjoisranskalaisesta Barfleuristä Englantiin, kun se joutui merihätään. Williamin, hänen seurueensa ja laivan miehistön kerrotaan olleen humalassa, kun laiva ajoi karille. Yhtä lukuun ottamatta kaikki hukkuivat. Perimätiedon mukaan Henrik I järkyttyi ainoan laillisen perillisensä menettämisestä niin paljon, että hän ei enää koskaan hymyillyt.

Kun Henrik I:n ainoa avioliitossa syntynyt poika oli hukkunut, syntyi epäselvyyttä siitä, kuka perii vallan. Levotonta kautta kutsutaan Englannin historiassa anarkian ajaksi.

Tutkimus

Osa ruumiista huuhtoutui Normandian rannikolle haaksirikon jälkeen, mutta itse hylkyä ei löydetty. Ehkä se pirstoutui pieniksi kappaleiksi. Vaikka tiedetään, missä laiva ajoi karille, onnettomuuspaikkaa ei ole koskaan tutkittu järjestelmällisesti.

Löytämismahdollisuudet

Hylky ilmeisesti pirstoutui kovien virtausten takia. Sittemmin pieneliöt ovat hajottaneet sen osia. Nykyaikaisilla välineillä hylyn jäännöksiä on silti mahdollista yhä löytää.

Seuraa sarjaa

12. tammikuuta alkaen voit 10 päivän ajan seurata sarjaa, jossa kerrotaan kymmenestä arkelogien toivelistalla olevasta löydöstä. Käy tieku.fi-sivustossa lukemassa paikosta ja esineistä, joiden löytämisestä moni uneksii.

Ehkä ne ovat jo kadonneet, ehkä niitä ei edes ole koskaan ollut olemassa. Silti niiden löytämisestä haaveillaan:

Graalin malja Liiton arkki Valkoinen laiva Aristoteleksen kirjoitukset Aleksandrian kirjasto Tšingis-kaanin hauta El Dorado Metropolis Amelia Earhartin lentokone Natsien kulta

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: