Map north up

Onko pohjoinen aina ollut kartoissa ylimpänä?

Pohjoinen kohosi kartoissa ylhäälle vasta keskiajalla.

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Kartat oli pitkään tapana piirtää niin, että niiden yläosa osoitti itään eikä pohjoiseen. Tiettävästi pohjois-eteläsuuntaisia karttoja alettiin tehdä vasta myöhäiskeskiajalla. Ensimmäisiä karttoja, joissa pohjoinen oli ylhäällä, on Imago Mundi -nimellä tunnettu maailmankartta, joka on säilynyt vuodelta 1483 olevassa kirjassa.

Useimmat vanhat kartat eivät ole mittakaavan mukaisia pelkistettyjä piirroksia jostakin alueesta samassa merkityksessä kuin nykyiset. Kristillisessä Euroopassa oli kauan tapana tehdä "raamatullisia" karttoja: niihin piirrettiin kristillisiä symboleja ja niissä esimerkiksi Jerusalem ja paratiisi oli sijoitettu arkin yläosaan – eli itään.

Toki "maallisiakin" karttoja piirrettiin, mutta ne ovat pääosin kadonneet. Erään tällaisen 600- tai 700-luvulta peräisin olevan kartan perusteella voidaan olettaa, että niissäkin itä oli ylhäällä. Idän asemaan ensisijaisena suuntana viittaa sekin, että suunnistusta tarkoittava orientaatio-sana juontuu idän latinankielisestä nimityksestä oriens. Pohjoinen nousi kartoissa ylös lopullisesti 1500-luvun loppupuolella. Silloin jo tiedettiin, missä magneettinen pohjoisnapa sijaitsee.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: