2. Paul Kammerer ja perinnöllisyyden mysteeri

Voiko kaulaansa venyttävä kirahvi saada poikasia, joilla on erikoisen pitkä kaula? Niin väitti itävaltalainen biologi Paul Kammerer.

torstai 18. huhtikuuta 2013

1900-luvun alussa itävaltalainen biologi Paul Kammerer väitti, että ihmisestä voitaisiin jalostaa superihminen.

Kammerer oli mielestään löytänyt todisteita ranskalaisen Jean-Baptiste Lamarckin ajatuksille. Lamarck uskoi, että yksilö voi siirtää myös itse hankkimansa ominaisuudet jälkeläiselleen. Hänen mukaansa siis kaulaansa venyttävä kirahvi saa pitkäkaulaisia jälkeläisiä.

Paul Kammerer teki kokeita kätilösammakoilla (Alytes obstertricans) ja osoitti, että kun terraarion lämpötila oli liian kuuma, sammakot muuttivat maalta vilpoiseen veteen.

Ohjaako tahto evoluutiota?

Kammerer ei tyytynyt tähän. Hän sai selville, että muutaman sukupolven kuluttua sammakkonaaraille kehittyi mustat lisäkkeet, jotta koiraat pystyivät pitämään niistä paremmin kiinni vedessä tapahtuvan parittelun aikana. Toisin sanoen sammakon tahto saada jälkeläisiä ohjasi evoluutiota.

Kammerer luennoitsi runsaan vuosikymmenen ajan eri puolilla Eurooppaa ja julisti, miten myös ihmiset voivat tahdon voimalla hankkia itselleen uusia ominaisuuksia.

Luentokiertueet loppuivat kuitenkin vuonna 1926, kun yhdysvaltalainen G. K. Noble paljasti, että mustat lisäkkeet olivat sammakon ihon alle ruiskutettua mustetta.

Muutaman viikon kuluttua Kammerer ampui itsensä Wienin lähistöllä sijaitsevassa metsässä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: