Stadium

Stadion kelpasi juoksukentäksi ja mittayksiköksi

perjantai 25. lokakuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Kreikkalaiset toivat stadionit urheiluun

Tiesitkö, että matkan pituus on aiemmin voitu ilmoittaa stadioneina?

Muinaisessa Kreikassa stadionin pituus oli 600 jalkaa. Stadionia alettiin käyttää pituusmittana, joka nykyisin vastaa 185 metriä. Kreikkalaisissa urheilukilpailuissa juostiin mm. yhden ja kahden stadionin juoksuja 600 jalan mittaisella suoralla radalla, jossa kilpailijat pystyivät pinkomaan rinta rinnan.

Vanhin urheilustadion on löydetty Olympiasta Peloponnesoksen niemimaalta Kreikasta.

Stadioneita käytettiin Maan ympäryksen mittaamiseen

Stadioneja ei käytetty vain urheilussa. Kreikkalainen tähtitieteilijä Eratosthenes (276–194 eaa.) teki kiinnostavan havainnon, kun hän huomasi, että sama esine heitti erilaisen varjon Aleksandriassa, jossa hän itse asui, ja etelämpänä Syenessä (nykyisessä Assuanissa). Hän käytti laskelmissaan nimenomaan stadioneita.

Eratosthenes tiesi, että kaupungien etäisyys oli 5 000 stadionia. Lisäksi hän oletti, että Auringon säteet osuivat Maahan yhdensuuntaisesti. Tästä hän päätteli, että varjojen ero johtui maanpinnan kaareutumisesta. Tekemiensä laskutoimitusten perusteella hän laski maanpinnan kaareutumisen ja sen perusteella Maan ympärysmitan.

Nykyisin ei tiedetä kuitenkaan, millaista stadion-mittaa hän käytti, sillä niitä oli käytössä useita. Kreikkalainen stadion vastaa 185 metriä, mutta egyptiläinen stadion oli vain 157,5 metriä. Niillä laskettuna lopputulokset eroavat toisistaan paljon.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: