Girl

Siirtokuntalaiset tappoivat ja söivät teinitytön

Amerikan brittiläiset siirtokuntalaiset tarvitsivat ruokaa niin epätoivoisesti, että nuori tyttö silvottiin ja syötiin Jamestownissa. Tämä on käynyt ilmi 400 vuotta vanhoista luun jäännöksistä.

perjantai 20. syyskuuta 2013

Teräaseiden jäljet todistavat hirmuteosta

Neljäsataa vuotta vanhat teinitytön luut puhuvat karua kieltä englantilaisten ensimmäisen pysyvän Amerikan-siirtokunnan Jamestownin oloista 1600-luvulla.

Kun kesällä 2012 löydettyjä luita tutkittiin Smithsonian-museossa, niistä löytyi teräaseiden jälkiä, jotka osoittavat, että tyttö oli syöty. Tapahtuma-aika oli todennäköisesti talvella 1609–1610, jolloin sää oli poikkeuksellisen ankara ja siirtokunnassa oli nälänhätä.

Epätoivoinen teko

Pääkallossa on kirveen ja veitsen jälkiä sekä niskassa että otsassa, ja vasen ohimo on murskattu. Tekijät ovat todennäköisesti yrittäneet päästä käsiksi aivoihin. Jäljet osoittavat myös, että kasvojen lihakset ja kieli on leikattu pois.

Löytöjä tutkineen Douglas Owsleyn mukaan vammojen sijainti ja muoto viittaavat siihen, että silpominen tapahtui hätiköiden ja tekijä oli epätoivoinen.

Nälänhätä koetteli siirtokuntaa

Tutkijoiden Janeksi kutsuman tytön kuolinsyystä ei ole tietoa. Hän oli kuollessaan 14-vuotias. Ruumis oli leikelty pian kuoleman jälkeen. Tyttö oli ilmeisesti tullut Jamestowniin Englannista elokuussa 1609 kahdensadan muun tulokkaan kanssa.

Entuudestaan siirtokunnassa oli satakunta asukasta, joiden sadon kuivuus oli tuhonnut. Tulokkaiden muonalasti taas oli pilaantunut matkalla. Talvella siirtokuntalaiset söivät koiria, kissoja, rottia, saapasnahkaa ja kuolleita tovereitaan. Keväällä 1610 oli elossa enää 60 siirtokuntalaista.

Douglas W. Owsley

Douglas W. Owsley on oikeusantropologi ja James­townin siirtokunnan kaivauksien johtaja.

Uransa aikana hän on tutkinut yli 10?000 luurankoa. Historiallisten tutkimusten ohella hän on ollut mukana tunnistamassa muun muassa entisen Jugo­slavian sisällissodan ja vuoden 2001 syyskuun 11. päivän New Yorkin terrori-iskujen uhreja.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: