Centaur, Australian Hospital Ship 47

Sairaalalaivan hylky löytyi vihdoin

Australialainen sairaalalaiva Centaur upposi 1943 japanilaisten torpedohyökkäyksessä.

maanantai 19. heinäkuuta 2010

Australialainen Centaur ehti lojua yli 60 vuotta merenpohjassa kahden kilometrin syvyydessä. Japanilaiset suuntasivat torpedonsa alusta kohti 14. päivänä toukokuuta 1943 Brisbanen edustalla. Sairaalalaivassa olleista 332 ihmisestä 64 selvisi hengissä. Aluksen 12 sairaanhoitajasta vain yksi pelastui.

Toisen maailmansodan jälkeen Centauria oli yritetty paikantaa useita kertoja, mutta vasta joulukuussa 2009 yhdysvaltalainen hylynetsijä David Mearns ja hänen asiantuntijansa löysivät aluksen. Hylkyä päästiin kuvaamaan tämän vuoden puolella kauko-ohjauksisella sukellusveneellä.

David Mearns

Alus on yhä yhtenä kappaleena, mutta torpedot olivat tehneet siihen reikiä. Jopa kylkiin maalatut suuret punaiset ristit, sairaalalaivan tunnukset, olivat yhä näkyvissä. Samoin erottui myös luku 47, joka osoittaa, että kyseessä on juuri Centaurina tunnettu alus: Australian Hospital Ship 47.

Hospitalbed at the bottom of the sea

Centaurin hylyn nyt löydyttyä historioitsijat toivovat, että myös turman tapahtumien kulku selviää. Australialaiset ovat sitä mieltä, että japanilaiset laukaisivat torpedot varoittamatta sairaala-alukseen, jonka kyljissä loistivat punaiset ristit. Japanin virallisen kannan mukaan ei ole varmuutta siitä, tiesikö I-177-sukellusveneen komentaja ennen laukaisukäskyään, että kyseessä oli sairaalalaiva.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: