Slave tomb at St. Helena

Orjakaupan muistoja keskellä Atlanttia

St. Helenan saari muuttui pakolaisleiriksi orjuuden vastaisessa taistelussa.

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Keskellä Atlanttia sijaitseva St. Helenan saari oli paitsi Napoleon Bonaparten vankila myös orjuuden vastaisen taistelun sivunäyttämö.

Kun orjakauppa kiellettiin Britannian siirtomaissa 1833, kuninkaalliselle laivastolle alkoivat kiireiset ajat. Sen tehtävänä oli estää orjakauppa Atlantin yli. Laivaston käsiin jäikin tuhansia orjalaivoja, joilta vapautettiin yli satatuhatta afrikkalaista. Näistä 26?000 tuotiin väliaikaisleirille St. Helenaan.

Saari oli liian pieni ja karu niin suuren ihmisjoukon elättämiseksi, ja afrikkalaisten kuolleisuus oli ilmeisesti hyvin suuri. Vainajia oli niin paljon, että heidät haudattiin joukkohautoihin. Saarella kaivauksia tekevät Bristolin yliopiston arkeologit ovat löytäneet 325 ruumista, joista vain viisi on arkuissa. Tutkijoiden arvioiden mukaan vuosina 1840–1872 saarella kuoli ainakin viisituhatta afrikkalaista.

Tutkituista luurangoista 83 prosenttia kuului lapsille ja nuorille, joilla oli Amerikan orjamarkkinoilla suurin kysyntä. Vainajien kuolinsyitä ei ole selvitetty, mutta todennäköisesti he menehtyivät janoon ja tauteihin, jotka he olivat saaneet orjalaivojen karmeissa oloissa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: