Alexander the Great

Top 10: Vaikuttavimmat muinaiskulttuurit

Toimitus arvioi antiikin Kreikan kulttuurin merkittävimmäksi. Oletko samaa mieltä? Vai onko mielestäsi kenties Roomalla ollut enemmän vaikutusta jälkipolville? Anna oma äänesi!

maanantai 28. lokakuuta 2013 teksti Erik Wied

Hippokrates loi perustan lääketieteelle. Eukleides taas on geometrian isä, ja Kleisthenes otti merkittäviä askeleita kohti kansanvaltaa. Kaikki he vaikuttivat antiikin Kreikassa ja yhdessä monien muiden kanssa loivat perustan länsimaiselle sivistykselle.

Kreikan vaikutus näkyy edelleen selvästi sanastossa: demokratia, historia, ekonomia, analyysi, musiikki, politiikka, monarkia, systeemi, apteekki ja erotiikka ovat kaikki kreikkalaista perua.

Antiikin Kreikan vaikutus oli valtava

Antiikin Kreikan kulttuuri kukoisti yli 500 vuotta, ja laajimmillaan Aleksanteri Suuren sotaretkien aikana sen vaikutusalueeseen kuului puolet tuolloin tunnetusta maailmasta. Aleksanteri, joka oli syntyjään makedonialainen mutta piti itseään kreikkalaisena, levitti antiikin Kreikan aatteita Intiaan saakka. Myös myöhemmin syntyneessä Rooman valtakunnassa Kreikan vaikutus oli suuri. Hetken aikaa Rooman hienosto jopa hylkäsi äidinkielensä, siirtyi käyttämään kreikkaa ja jätti latinan puhumisen plebeijeille.

Oletko samaa mieltä?

Anna äänesi

Tutustu muihin vanhoihin kulttuureihin

Antiikin Kreikan lisäksi top-10-listalla ovat Rooman valtakunta ja Egypti. Katso, mille sijaille ne nousivat toimituksen arvioinnissa ja lue lisää muista vaikuttavimmista muinaiskulttuureista.

Tieteen Kuvalehden tilaajana voit ladata artikkelin tästä:

Etkö ole vielä tilaaja? Katso tarjoukset tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: