Maya statues tied up

Mayat ikuistivat kuolemaan tuomitut

Meksikosta on löydetty kaksi noin 1,5 metriä korkea patsasta, jotka esittävät teloitusta odottavia sotavankeja.

torstai 26. tammikuuta 2012

Meksikon kansallisen antropologian ja historian laitoksen tutkijat ovat löytäneet Meksikon kaakkoisosasta kaksi noin 1 300 vuotta vanhaa mayojen tekemää patsasta, jotka ilmeisesti esittävät kuolemaan tuomittuja sotavankeja. Puolitoistametristen kivihahmojen kädet on sidottu selän taakse ja hiukset koottu niskaan teloitusta varten.

Kivipatsaisiin kaiverretun tekstin mukaan malleina olleet henkilöt tapettiin vuonna 695. Ilmeisesti heidät uhrattiin uuden pallokentän käyttöönottoseremoniassa.

Patsaat löydettiin arkeologisesti mielenkiintoisesta paikasta, Toninásta, jonka nimi mayojen aikaan oli Popo. Popo oli riidoissa 64 kilometriä etelämpänä sijaitsevan kilpailevan mayakaupungin Palenquen kanssa. Vuodesta 688 vuoteen 714 jatkuneen kiistan aiheena oli pääsy tärkeälle Usumacintajoelle. Nykyisin Usumacinta on osa Meksikon ja Guatemalan välistä rajaa.

Patsaat todistavat, että sotavankeja uhrattiin

Kuolemaan tuomittuja esittävät patsaat ovat tutkijoiden mukaan todiste siitä, että mayat uhrasivat sotavankejaan. Patsaiden jalustan kirjoituksista on selvinnyt, että sotavangit olivat kotoisin kolmannesta mayojen kaupunkivaltiosta, Copánista. Vankien teloittaminen puolestaan viittaa siihen, että Copán tuki Palenqueta sodassa Popoa vastaan.

Popo oli voimakas valtio, mutta sen kuten muidenkin mayakaupunkien merkitys alkoi heiketä vuoden 900 tienoilla. Mayakulttuurin tuhon katsotaan johtuneen kuivuudesta, liikakansoituksesta ja maaperän köyhtymisestä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: