nb_u16 IS

Isis tuhosi historiallisen kaupungin

Isis on tuhonnut Pohjois-Irakissa historiallisen Nimrudin kaupungin rauniot ja siellä vastikään aloitetut kaivaukset.

torstai 16. huhtikuuta 2015 teksti Morten Kjerside Poulsen

Viime viikolla nähtiin video, jossa islamistit muun muassa hajottavat kaupungin portteja vartioivia lamassuveistoksia muinaisen Assyrian historiallisessa pääkaupungissa Nimrudissa. Patsaat kuvaavat taruolentoja, joilla on leijonan vartalo, kotkan siivet ja pitkäpartaisen ihmisen kasvot.

Nimrud oli maailman ensimmäisen imperiumin pääkaupunki

Nimrud, jota Raamutussa kutsutaan nimellä Kalah, oli hetken Assyrian pääkaupunki. Sen suuruuden aika sijoittuu vuosiin 1250–610 eaa. Assyria oli historian ensimmäinen imperiumi, sillä valtakunta ulottui jonkin aikaa Egyptistä aina Persianlahdelle asti. Arkeologit kävivät Nimrudissa ensimmäisen kerran vuonna 1845. Kaupungissa on tehty arkeologisia kaivauksia lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1949 alkaen.

Syy siihen, että Isis on jyrännyt kaupungin maan tasalle, löytyy ilmeisesti järjestön fanaattisesta tulkinnasta, joka kieltää jumalankuvat. Onneksi kuitenkin suurin osa Nimrudista löydetyistä muinaismuistoista jo tallessa museoissa eri puolilla maailmaa.

Puskutraktorit ja räjähteet tekivät selvää raunioista

Nimrud ja assyrialaisen kulttuurin jäännökset ovat jo aiemminkin kärsineet suuria tuhoja. Persianlahden sodan aikana katosi ainutlaatuinen 2?800 vuotta vanha kulta-aarre, joka löydettiin Nimrudin palatsista. Aarre välttyi juuri ja juuri joutumasta Saddam Husseinin käsiin ja löytyi lopulta pankkiholvin uumenista.

Isis tuhosi Nimrudin 3?000 vuotta vanhat rauniot puskutraktoreilla ja räjähteillä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: