Conquistadors

Amerikan verinen valloitus

Arkeologiryhmä on löytänyt 258 luurankoa. Tutkimuksissa selvisi, että julmasti tapetut inkat kuolivat 500 vuotta sitten.

maanantai 8. marraskuuta 2010

Francisco Pizarron johtamat espanjalaiset valloittajat murskasivat kovin ottein Inkavaltion 1532–1533. Vasta äskettäin on tullut esiin suoria todisteita siitä, miten verisesti valloitus tapahtui.

Yhdysvaltalaisen Melissa Murphyn johtama arkeologiryhmä löysi kahdelta Perun pääkaupungin Liman lähistöllä sijaitsevalta vanhalta inkahautausmaalta 258 luurankoa, joissa on merkkejä raa’asta väkivallasta. Lähes 500 vuotta sitten kuolleista vainajista joka viidennellä on tappavia sotakirveen, piikkinuijan, keihään tai ampuma-aseen aiheuttamia vammoja kasvojen luissa tai pääkallossa. Wyomingin yliopistossa toimivan Murphyn mukaan luurankojen vauriot ovat vain osa totuutta, sillä pehmytkudosten vammoista ei ole säilynyt todisteita. Todennäköisesti kyse on ollut massiivisesta verilöylystä.

Inka cranium

Toinen yhdysvaltalaisarkeologi Steven Wernke Vanderbiltin yliopistosta uskoo, että äärimmäinen raakuus oli tarkoitettu pelotteeksi muille intiaaneille. Ilmeisesti valloittajat eivät olleet sotilaita, sillä vainajia ei ollut surmattu miekalla, joka oli 1500-luvulla Espanjan armeijan pääasiallinen ase. Pizarron joukot koostuivat enimmäkseen epämääräisistä onnenonkijoista, jotka olivat saaneet kuninkaalta luvan lähteä Amerikkaan etsimään rikkauksia.

Osa vainajista on voinut saada surmansa myös vuoden 1536 kapinassa, kun inkat yrittivät karkoittaa espanjalaisvalloittajat. Heidät on peitetty maahan hätäisesti ilman inkojen normaaleja hautajaismenoja.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: