christmas cookies

Mistä joululeivonnaiset ovat peräisin?

Pikkuleivät, kaneli ja marsipaani kuuluvat monien maiden jouluperinteeseen.

tiistai 30. marraskuuta 2010 teksti Lars Thomas

Jouluvalmisteluihin on perinteisesti kuulunut leipien, kakkujen ja pikkuleipien leipominen.

Entisajan suomalaisessa maalaisyhteisössä tärkeintä oli erityisten joululeipien valmistus, mutta nykyajan kodeissa leivotaan useimmiten hillotäytteisiä torttuja ja piparkakkuja.

Piparkakut ovat tulleet Eurooppaan ristiretkeläisten idäntuliaisina. Niitä alettiin valmistaa Saksassa jo 1300-luvulla. Sieltä perinne siirtyi muutaman vuosisadan kuluessa Ruotsin kautta Suomeen, aluksi kartanoihin ja 1900-luvulla jo tavallisiin koteihinkin. Nimensä piparkakut ovat saaneet pippurista, jolla niitä alkujaan maustettiin.

Suomalaisille joululeivonnaisille ovat tyypillisiä voimakastuoksuiset mausteet, kuten kaneli, neilikka, inkivääri, pomeranssinkuori ja kardemumma. Näistä etenkin kanelin tuoksu kuuluu hyvin monien maiden joulutunnelmaan. Se on maailman vanhimpia tunnettuja mausteita. Esimerkiksi muinaisessa Egyptissä sitä käytettiin aromaattisena aineena ruumiita palsamoitaessa.

Jo keskiajalla tunnettiin kanelilla maustetut piparkakut. Myös upporasvassa paistettavat klenetit, jotka ovat suosittua jouluherkkua Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa, ovat peräisin keskiajalta.

Etenkin Keski-Euroopassa joulun tyypillisiin herkkuihin kuuluu marsipaani, josta tehdään monenlaisia makeisia ja hahmoja. Marsipaani keksittiin 600–700-luvulla Persiassa, mistä se levisi vähitellen Eurooppaan. Koska se oli ylellisyystuote, sitä valmistettiin aluksi vain joulua ja muita suuria juhlia varten.

Lähteet: www.foodtimeline.org www.ruokatieto.fi en.wikipedia.org: Christmas dinner

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: