metropolis

Metropolis

Elokuvaklassikko silvottiin.

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Tausta

Itävaltalaisen ohjaajan Fritz Langin ohjaama mykkäelokuva Metropolis on nykyään klassikko. Lähes 2,5 tuntia kestävä filmi ei kuitenkaan saanut kovin lämmintä vastaanottoa ensi-iltayleisöltä Berliinissä tammikuussa 1927. Saksassa tulikin levitykseen vielä samana vuonna leikattu versio, joka oli neljänneksen alkuperäistä lyhyempi.

Langin kuoltua 1976 Kaliforniassa kiinnostus alkuperäistä Metropolista kohtaan kasvoi. Leikkaamatonta versiota ei kuitenkaan löytynyt.

Tutkimus

Elokuvasta karsittuja kohtauksia ehdittiin jo löytää useista eri elokuva-arkistoista, ennen kuin vuonna 2008 paljastui, että Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa oli säilynyt lähes täydellinen pitkä versio. Huonokuntoista filmiä ei voitu kuitenkaan entistää aivan kokonaan.

Löytämismahdollisuudet

Metropoliksen kopioita voi löytyä lisää, sillä se oli laajassa levityksessä. Siksi ei ole lainkaan mahdotonta, että kaikki 1925–1926 kuvatut kohtaukset löydetään.

Seuraa sarjaa

12. tammikuuta alkaen voit 10 päivän ajan seurata sarjaa, jossa kerrotaan kymmenestä arkelogien toivelistalla olevasta löydöstä. Käy tieku.fi-sivustossa lukemassa paikosta ja esineistä, joiden löytämisestä moni uneksii.

Ehkä ne ovat jo kadonneet, ehkä niitä ei edes ole koskaan ollut olemassa. Silti niiden löytämisestä haaveillaan:

Graalin malja Liiton arkki Valkoinen laiva Aristoteleksen kirjoitukset Aleksandrian kirjasto Tšingis-kaanin hauta El Dorado Metropolis Amelia Earhartin lentokone Natsien kulta

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: