HMS Investigator

Luoteisväylältä löytyi laivanhylky

Kanadalaistutkijat paikansivat vuonna 1853 jäihin juuttuneen Investigator-tutkimusaluksen.

maanantai 10. tammikuuta 2011

Kanadan arktisilta merialueilta Beaufortinmeressä sijaitsevan Banksinsaaren edustalta löydettiin kesällä 2010 yli 150 vuotta meressä lojunut hylky.

Parks Canada -laitoksen tutkijat paikansivat brittiläisen HMS Investigatorin syrjäisestä Mercynlahdesta. Hämmästyttävän hyvin säilynyt alus oli 11 metrin syvyydessä niin, että sen ylin kansi oli 8 metriä pinnan alla. Löytöpaikalla meri on jäässä suurimman osan vuodesta, ja juuri jääkylmä vesi onkin suojannut hylkyä. Aluksen mastot ovat kuitenkin ilmeisesti tuhoutuneet jäissä.

Shipparts on Banks Island

Jääkylmä vesi säilytti hylyn

36 metriä pitkän ja 422 tonnia painavan HMS Investigatorin miehistö jätti ahtojäihin juuttuneen aluksen 1853, kun he olivat etsimässä jälkiä vuonna 1845 Englannista lähteneestä John Franklinin retkikunnasta. Franklinin tavoitteena oli löytää Luoteisväylä. Kun Franklinin kahdesta aluksesta Erebuksesta ja Terrorista ja niiden yhteensä 129 hengen miehistöstä ei ollut kahteen vuoteen saatu elonmerkkejä, etsinnät aloitettiin vuonna 1847. Alus toisensa jälkeen lähetettiin etsimään Franklinin aluksia ja miehistöä. Investigator lähti matkaan vuonna 1850 kapteeni Robert McCluren johdolla.

Hull of HMS Investigator

Investigator 66-henkisine miehistöineen seilasi läpi Beringinsalmen ja jatkoi kohti itää. Mercynlahdella se kuitenkin juuttui jäihin kahdeksi vuodeksi. Huhtikuussa 1853 kolme miehistön jäsentä kuoli keripukkiin ja muut hautasivat heidät lähistölle. Kesäkuussa varastot olivat niin vähissä, että miehistö jätti laivan. Miehet jatkoivat rekien kanssa itään, ja lopulta brittialus pelasti heidät.

Kesällä 2010 kanadalaistutkijat löysivät Investigatorin hylyn lähistöltä myös kolmen miehistön jäsenen haudat.

Etsinnät epäonnistuivat

Brittiläinen tutkimusalus HMS Investigator lähetettiin vuonna 1850 etsimään kadonnutta Franklinin retkikuntaa. Alus juuttui kuitenkin kahdeksi vuodeksi jäihin, ja miehistö jätti laivan 1853.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: