Ark of the Covenant

Liitonarkku

Arkku suojasi uskonkappaleita.

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Tausta

Liitonarkuksi kutsutaan kirstua, jossa Vanhan testamentin mukaan säilytettiin Mooseksen Jumalalta saamia lakitauluja, mannaa erämaavaelluksen ajalta sekä Aaronin sauvaa. Raamatussa kerrotaan, että arkku oli tehty akasiapuusta ja kullattu ulko- ja sisäpuolelta. Kuvauksen mukaan arkkua suojasivat siivillään kaksi kerubia.

Raamatun mukaan Siinainvuorella rakennettu liitonarkku sijaitsi israelilaisten tärkeimmässä palvontapaikassa, ilmestysmajassa eli pyhäkköteltassa, ennen Salomonin temppelin valmistumista. Siellä se sijoitettiin kaikkeinpyhimmäksi nimitettyyn keskiosaan. Liitonarkku voitiin kuitenkin ottaa esille esimerksi sodankäyntiin liittyvissä tilanteissa.

Tutkimus

Etsintöjen painopiste on ollut Temppelivuoren alueella Jerusalemissa. Koska se on myös muslimien pyhä paikka, sitä ei ole voitu tutkia arkeologisesti kovin perusteellisesti. Liitonarkkua on toki etsitty muistakin Jerusalemin osista.

Raamatun kaltaisen etiopialaisen vanhojen tekstien kokoelman Kebra Nagastin mukaan liitonarkku tuotiin Afrikkaan 900-luvulla eaa. On esitetty, että se sijaitsisi Aksumissa. Todisteita asiasta ei ole.

Löytämismahdollisuudet

Ei tiedetä, onko liitonarkku ollut olemassa. Jos on, se on melko varmasti hajonnut kappaleiksi.

Seuraa sarjaa

12. tammikuuta alkaen voit 10 päivän ajan seurata sarjaa, jossa kerrotaan kymmenestä arkelogien toivelistalla olevasta löydöstä. Käy tieku.fi-sivustossa lukemassa paikosta ja esineistä, joiden löytämisestä moni uneksii.

Ehkä ne ovat jo kadonneet, ehkä niitä ei edes ole koskaan ollut olemassa. Silti niiden löytämisestä haaveillaan:

Graalin malja Liiton arkki Valkoinen laiva Aristoteleksen kirjoitukset Aleksandrian kirjasto Tšingis-kaanin hauta El Dorado Metropolis Amelia Earhartin lentokone Natsien kulta

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: