Henry IV of France

Kuningas sai päänsä takaisin

Kallosta tehty ennallistus vahvisti, että se kuului Ranskan kuningas Henrik IV:lle.

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Kun Ranskan kuninkaan Henrik IV:n väkivaltaisesta kuolemasta oli kulunut vajaat 200 vuotta, hänen hautansa häpäistiin. Kiihkokatolilaisen vuonna 1610 murhaaman hallitsijan palsamoitu pää joutui vuonna 1793 vallankumouksen pyörteisiin eikä sen kohtalosta ole ollut tähän mennessä täyttä selvyyttä. Jokin aika sitten kuitenkin oikeuslääkäri Philippe Charlier’n johtama tutkijaryhmä kertoi varmistuneensa siitä, että vuonna 1919 osto- ja myyntiliikkeen pitäjän käsiin päätynyt kallo kuului nimenomaan Henrik IV:lle.

Viime vuosisadalla monta kertaa omistajaa vaihtanutta päätä tutkittiin mitä moninaisimmilla menetelmillä. Radiohiiliajoituksen mukaan kallo oli peräisin vuosien 1450 ja 1650 väliseltä ajalta. Henrik IV oli syntynyt vuonna 1553, joten hänen elinvuotensa sopivat hyvin aikahaarukkaan. Lisäksi päästä löydettiin kaksi Henrik IV:n tuntomerkkiä, jotka oli ikuistettu niin häntä esittäviin maalauksiin kuin heti hänen kuolemansa jälkeen tehtyyn kipsivalokseenkin. Kuninkaalla oli silminnähtävä nenävamma ja reikä korvalehdessään.

bust and painting of Henry the IV

Kumpikin tunnistusta helpottava piirre oli säilynyt pääkallossa, sillä se oli palsamoitu niin taitavasti, että myös suurin osa pehmytkudoksista on yhä tallessa, vaikka aikaa on kulunut 400 vuotta. Tietokonekerroskuvausta apuna käyttämällä ranskalaistutkijat pystyivät valmistamaan kallosta kolmiulotteisen ennallistuksen. Kun rekonstruktiota verrattiin Henrik IV:stä maalattuihin kasvokuviin, yhdennäköisyys oli huomattava pienimpiä yksityiskohtia, kuten partaa ja viiksiä, myöten.

digital reconstruction of Henry the IV

Ajatuksena on, että Henrik IV:n pää haudataan uudestaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: