Canned food

Kuka keksi säilykepurkit?

Kuka kehitti tavan säilöä ruokaa purkkeihin?

maanantai 13. lokakuuta 2014

Napoleonin sotilaat tarvitsivat ruokaa rintamalla

Sysäyksen säilykkeiden kehittämiselle antoi Ranskan hallitsija Napoleon. Vuonna 1800 hän lupasi palkkion henkilölle, joka kehittäisi armeijan ruokahuoltoa helpottavan menetelmän.

Ranskalainen kondiittori Nicolas François Appert voitti palkinnon vuonna 1809. Vuosien kokeilujen jälkeen hän kehitti yrityksen ja erehdyksen kautta umpioimismenetelmän. Hän täytti lasipurkkeja ruokien raaka-aineilla ja valmiilla ruoilla ja sulki purkit tiiviisti. Tämän jälkeen purkit kiedottiin kankaaseen ja keitettiin. Appert myös patentoi kehittämänsä menetelmän.

Toinen ranskalainen, Pierre Durand, keksi vuotta myöhemmin tehdä purkit tinasta, joka oli lasia kestävämpää ja kevyempää. Myöhemmin alettiin käyttää teräs- ja peltipurkkeja.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: