Carat

Karaatti oli vaa'an siemenpunnus

perjantai 25. lokakuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Karaatti tarkoitti siementä

Helmien, timanttien ja muiden jalokivien paino mitataan karaatteina. Yksi standardoitu eli metrinen karaatti vastaa 200 milligrammaa. Karaatti painomittana standardoitiin vuonna 1907.

”Karaatti”-sana on ilmeisesti tullut italiaan ja ranskaan arabian "qirat"-sanasta. Se tarkoittaa alun perin johanneksenleipäpuun siementä. Lähi-idässä oli aikoinaan tavallista käyttää puun siemeniä vaa'an punnuksina myytäessä ja ostettaessa kultaa. Siemenet olivat riittävän kevyitä pienien kultamäärien punnitsemiseen ja keskenään samanpainoisia. Joskus punnuksena käytettiin myös vehnänjyviä.

Asiakasta ei voitu jymäyttää

Siementen painoissa oli kuitenkin hienoisia eroja. Teoriassa kauppiaallakin saattoi olla kaksi siemenpunnusvalikoimaa. Isot ja hieman painavammat siemenet oli tarkoitettu kullan ostamiseen, ja pienempiä ja kevyempiä käytettiin kultaa myytäessä. Asiakas saattoi kuitenkin suojautua petokselta hankkimalla markkinoilta omat siemenensä punnitusta varten, ja tätä mahdollisuutta käytettiinkin usein.

Karaatti ilmaisee myös kullan puhtautta

Keskiajalla myös Euroopassa alettiin myydä yhä enemmän kultaa. Koska siellä johanneksenleipäpuun siementen hankkiminen oli hankalaa, otettiin käyttöön toisenlaisia punnuksia. Mittayksiköksi jäi kuitenkin edelleen karaatti.

Ajan mittaan karaatti siirtyi jalokivien painon mittayksiköksi. Kultakaupassa sillä alettiin ilmoittaa kullan puhtautta. 1 karaatin kullassa on puhdasta kultaa 1/24, ja 24 karaatin kulta on kokonaan puhdasta kultaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: