Cable length

Kaapelinmitta ja sylet

perjantai 25. lokakuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Merimiehet hallitsivat pituusmitat

Kuinka pitkä on kaapelinmitta on? Hyvä kysymys. Ennen siihen saattoi saada luotettavan vastauksen merimiehiltä. Heillä oli pätevä ja kätevä tapa mitata köysiä, joista heidän henkensä usein riippui merillä.

Kaapeli tarkoittaa moneen kertaan kierrettyä paksua köyttä eli touvia. Alun perin kaapelinmitta oli purjelaivan ankkuriköyden pituus eli aina sata syltä tai 185,2 metriä – mikä vastasi kymmenesosaa brittiläisestä merimailista.

Pituus vaihteli eri maissa

Kaapelinmitta määriteltiin virallisesti vasta vuonna 1907. Sitä ennen kaapelinmitta vaihteli eri maissa. Yhdysvaltojen laivastossa se oli 120 syltä eli 219 metriä. Ranska ja Espanja olivat ensimmäisiä metrijärjestelmään siirtyneitä maita ja samassa yhteydessä siellä päätettiin pyöristää kaapelinmitta 200 metriin. Portugali piti kiinni omasta käsityksestään eli 258 metristä, Alankomaat 225 metristä ja Venäjä 183 metristä.

Brasiliassa otettiin metrijärjestelmä käyttöön jo 1800-luvulla, mutta jos mittoja kysytään brasilialaiselta kalastajalta, hän kertoo troolinsa, verkkojensa ja köysiensä pituudet edelleen syleinä ja kaapelinmittoina.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: