ISI pommitti temppeliä

ISIS tuhosi temppelin historiallisessa Palmyran kaupungissa

ISIS on tuhonnut antiikin aikaisen temppelin Palmyran rauniokaupungissa Syyriassa. Temppeli ehti uhmata aikaa jo 2 000 vuotta, kunnes ISIS räjäytti sen. Palmyra on Unescon maailmanperintökohde.

maanantai 24. elokuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Siitä, milloin Syyriassa Palmyran kaupungissa sijaitseva Baalshaminin temppeli tuhottiin, ei ole täyttä varmuutta, mutta joka tapauksessa se on mennyttä.

Syyrian viralliset lähteet kertovat, että ISISin suorittama katastrofaalinen hävitys tapahtui viime sunnuntaina. Brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö sen sijaan ilmoitti, että temppeli räjäytettiin jo kuukausi sitten.

Maailmanperintö räjähteillä taivaan tuuliin

Palmyran rauniokaupunki sijaitsee Syyrian keskiosissa. Viime toukokuusta alkaen se on ollut ISISin hallinnassa. Palmyran kaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohde hyvin säilyneiden antiikin aikaisten raunioidensa vuoksi jo vuodesta 1980 alkaen. Koko alue on arkeogisesti erittäin arvokas.

BBC siteeraa Syyrian virallisia lähteitä ja kirjoittaa, että ISIS tuhosi temppelin asettamalla räjähteitä sen sisään.

Temppelin sisäosat vaurioituivat räjähdyksessä ja ulkopuolella olevat pylväät sortuivat.

Räjähdykset kylvävät tuhoa

Jos temppelissä on tapahtunut räjähdys, se on luultavasti sortunut kokonaan.

Räjähdyksessä rakennuksen sortaa yli äänen nopeudella etenevä sokkiaalto.

Räjähdysaineet ovat kemiallisia aineita, joiden palamisnopeus on erittäin suuri. Ne toimivat suunnilleen samaan tapaan kuin polttoaine, joka palaessaan vapauttaa energiaa. Suuren palamisnopeuden vuoksi räjähdysaine ei pala maltillisesti vaan synnyttää räjähdyksen.

ISIS tuhoaa uskonnollisia symboleja

Nyt räjäytetty Baalshaminin temppeli oli lähes 2 000 vuotta vanha, ja se oli myös Palmyran rakennuksista yksi tunnetuimmista. Se oli hyvä esimerkki kreikkalais-roomalaisesta arkkitehtuurista ja kulttuurista.

Temppeli oli rakennettu foinikialaisten myrskyn ja sateen jumalan kunniaksi, ja sitä laajennettiin Rooman keisari Hadrianuksen hallintokaudella toisella vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. Ennen ISISin aiheuttamaa hävitystä temppeli oli vielä hyvässä kunnossa.

ISIS on aiemminkin tuhonnut uskonnollisia kohteita Irakissa ja Libyassa. Järjestön mielestä muiden kuin islamin uskon pyhät veistokset ja temppelit on hävitettävä.

ISIS uhkaa Syyrian muinaismuistoja

Niin kauan kuin ISIS on voimissaan, muinaismuistot ja arkeologiset aarteet ovat vaarassa. Siten myös pienen mutta rikkaan Qatnan kaupunkivaltion muinaiset kuningashaudat ovat vaaravyöhykkeellä. Lue lisää Syyrian arkeologisista aarteista tästä artikkelista:

ISIS TUHOAA KULTTUURIPERINTÖÄ

? Irakissa ISIS on tuhonnut ainakin 28 uskonnollista rakennusta antiikin ajoilta peräisin olevissa Nimrudin ja Hatran kaupungeissa.

? Libyassa ISIS räjäytti Tripolin lähellä sijaitsevan Sufin pyhäkön.

? Syyriassa ISIS on Palmyran lisäksi tuhonnut antiikin veistoksia muun muassa Ar-Raqqahin kaupungissa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: