Horsepower

Hevosvoima oli myyntiargumentti

perjantai 25. lokakuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Höyrykone tarvitsi lisää hevosvoimia

Nykyisin hevosvoima assosioituu hevosten sijaan autoihin. Klassisessa Trabant 601:ssa oli 26 hevosvoimaa ja upouudessa Lamborghini Venenossa niitä on noin kolmekymmenkertainen määrä. Hevosvoimat auttavat vertailemaan autojen tehoa, mutta mitä tekemistä niillä on hevosten kanssa?

Hevosvoima-käsite juontuu skotlantilaiseen insinööriin ja keksijään James Wattiin (1736–1819). Hän kehitti työtoverinsa Matthew Boultonin kanssa entistä parempaa höyrykonetta, joka valmistuikin 1770-luvun alkupuolella. Uudentyyppistä höyrykonetta kaupiteltiin ensisijaisesti lontoolaisille panimoille, sillä he arvelivat, että oluenpanossa tarvittiin entistä tehokkaampia energianlähteitä.

Panimoille myytiin hevosvoimia

Keksijöiden oli osattava puhua panimoyrittäjien kieltä saadakseen keksintönsä kaupaksi. Panimoissa käytettiin tuolloin hevoskiertoja maltaan jauhamiseen. Hevoset kiersivät rinkiä kiinnitettyinä aisaan, joka oli puolestaan kiinnitetty jauhinkiviä pyörittäviin rattaisiin. Watt selvitti, että tavallinen panimohevonen, joka kiersi 24 jalan kehää ja jonka vetokyky oli 180 paunaa, liikkui minuutissa 180,96 jalkaa. Tästä hän sai hevosvoimaksi 32 580 jalkapaunaa minuutissa.

Hevosvoimat standardoitiin

Kun teollisuus kehittyi, hevosvoima määriteltiin eri maissa ja eri teollisuudenaloilla eri tavoin. Mittayksikkö yritettiinkin standardoida ottamalla käyttöön eurooppalainen eli metrinen hevosvoima. Sen teho vastasi 75 kilon nostamista metrin korkeuteen 1 sekunnissa.

Monissa maissa on siirrytty ilmaisemaan tehoa hevosvoimien sijaan watteina. Englantilainen hevosvoima vastaa 745,6999 wattia ja metrinen hevosvoima 735,499 wattia. Useimmille ei silti vieläkään sano mitään, jos kerrotaan, että vanhan Trabantin moottoriteho on 53 691,4 wattia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: