Chinese chariot with span of horses

Hevoset ja vaunut saattajiksi

Varakas kiinalaisvirkamies sai melkein 3?000 vuotta sitten hautaansa sotavaununsa ja hevosensa.

tiistai 8. toukokuuta 2012

Kiinalaisarkeologit ovat löytäneet harvinaisen hyvin säilyneen haudan, jonne noin 770 eaa. haudattiin miehen ruumiin seuraksi kaksitoista hevosta ja viisi sotavaunua. Hauta sijaitsee Henan provinssissa Luoyangissa, joka oli 900-luvulle jaa. asti useiden kiinalaisdynastioiden pääkaupunki.

Harvinainen löytö tehtiin, kun paikalle oltiin rakentamassa sairaalaa. Hevosten ja vaunujen lisäksi sieltä on löytynyt pronssiesineitä, korukiviä, kupariaseita ja keramiikkaa. Arkeologit ovat ajoittaneet haudan varhaisen Zhou-dynastian aikaan. Zhou-dynastia oli vallassa noin 1000–250 eaa. Noilta ajoita on peräisin käsitys hallitsijan taivaallisesta valtuutuksesta.

Hevoset tapettiin ennen hautaamista

Hauta-antien perusteella tutkijat ovat päätelleet, että hauta oli tehty korkea-arvoista virkamiestä varten, sillä vain yhteiskunnan huipulla olevilla oli varaa pitää hevosia. Haudassa hevoset olivat kyljellään, mikä viittaa siihen, että ne on tapettu ennen hautaamista. Hevosten omistajan luut ja arkku eivät ole kestäneet vuosituhansia yhtä hyvin kuin hevoset ja vaunut.

Tähänasti täydellisin Zhou-dynastian aikainen hauta

Hautalöytö on valottanut Zhou-dynastian aikaisia muuten varsin huonosti tunnettuja hautaamistapoja. Nyt esiin tulleen haudan lähistöltä on aiemmin löydetty muita hautoja, mutta niistä haudanryöstäjät olivat ehtineet anastaa kaikki arvoesineet. Virkamiehen hauta on siis täydellisin Zhou-dynastian aikainen hauta.

Virkamiehen kahtatoista hevosta ja viittä sotavaunua ei kuitenkaan voida verrata Kiinan ensimmäisen keisarin Qinin hautaan, jota tuhannet terrakottasotilaat vartioivat. Hauta löydettiin Xi´anin kaupungin lähistöltä 1974. Noin vuodelta 210 eaa. peräisin oleva hauta on nykyisin Unescon maailmanperintökohde.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: