Tutankhamon's mask

Tutankhamon oli viaton

Vaikka Tutankhamon on yksi kuuluisimpia faraoita, maine perustuu lähinnä hänen hautansa esineistöön eikä suinkaan hänen saavutuksiinsa. Ilmeisesti hänellä ei ollut mitään tekemistä Zananza-jutunkaan kanssa.

keskiviikko 2. helmikuuta 2011 teksti Josephine Schnohr

Miten Tutankhamon liittyy Zananza-juttuun? Muutamat tutkijat uskovat, että Tutankhamon oli se farao, jonka leski kirjoitti kirjeen heettiläisten hallitsijalle. Suurin osa todisteista viittaa kuitenkin siihen, että vainaja ja leski olisivat olleet Ekhnaton ja Nefertiti. Jos tämä pitää paikkansa, Tutankhamonilla ei ollut osaa eikä arpaa vehkeilyssä, joka tapahtui kauan ennen hänen hallintokauttaan.

Kuka Tutankhamon oli? Tutankhamon oli farao Ekhnatonin ja tuntemattoman sivuvaimon poika. Isänsä kuoleman ja Nefertitin katoamisen jäkleen hän nousi valtaistuimelle vain yhdeksän vuoden ikäisenä. Hän otti puolisokseen sisarpuolensa Ankhsenamonin, jonka kanssa hän ilmeisesti sai ainakin kaksi lasta. Tyttövauvat kuitenkin syntyivät kuolleena. Tutankhamon kuoli vain 19-vuotiaana eikä ehtinyt saada nimeään historiaan suurista saavutuksista. Hänet tunnetaankin parhaiten rikkaasti varustellusta haudastaan ja kultaisesta kuolinnaamiostaan.

Dahamunzun arvoitus

Tieteen Kuvalehden numerossa 3/2011 on artikkeli muinaiseen Egyptiin sijoittuvasta vehkeilystä.

Heettiläisten hallitsijalle Šuppiluliumalle osoitettiin kirje, joka oli varustettu egyptin kuningatar-sanaan viittaavalla Dahamunzu-allekirjoituksella. Siinä häneltä pyydetään poikaa miehensä menettäneen kuningattaren uudeksi puolisoksi. Pojasta tulisi siis farao. Kuka kirjoitti kirjeen?

Teemasivut esittelevät henkilöitä, joilla saattoi olla sormensa pelissä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: