Small womans sarcophagus

Pienuus lisäsi naisen arvoa Egyptissä

Lyhytkasvuisilla naisilla saattoi olla erityisasema muinaisessa Egyptissä.

perjantai 20. elokuuta 2010

Mahmud Afifin johtama egyptiläinen arkeologiryhmä on tehnyt merkittäviä löytöjä hautausmaalla, joka sijaitsee Baharian keitaassa noin 360 kilometriä Kairosta lounaaseen. Erityisen kiinnostava on hyvin säilynyt sarkofagi, joka todennäköisesti sisältää pienikokoisen naisen muumion.

Hautausmaa on peräisin 200-luvulta, jolloin Rooma hallitsi Egyptiä. Yhdestä sen 14 haudasta löytyi vain 97 sentin mittainen kalkkikivisarkofagi. Sen kantta koristaa kuva vainajasta, jolla on pitkä tunika, huivi, kaulakoruja ja kengät. Silmien kohdalle kiinnitetyt värjätyt kivet antavat naiselle valppaan ilmeen. Hänen henkilöllisyyttään voidaan vain arvailla. Ensi näkemältä arkeologit luulivat, että kyseessä on lapsi. Sarkofagin koristeluun on kuitenkin uhrattu niin paljon vaivaa, että vainaja on ilmeisesti ollut korkea-arvoinen ja vaikutusvaltainen nainen. Muualta Egyptistä on aiemmin löydetty pikku muumioita ja pienikokoisten ihmisten kuvia. Tutkijat arvelevatkin, että lyhytkasvuisilla oli yhteiskunnassa erityinen uskonnollinen asema.

Vajaat 2 000 vuotta vanhalta hautausmaalta on sarkofagin lisäksi kaivettu esiin kolikoita, kuolinnaamioita ja taivaanjumala Horuksen neljää poikaa esittävä kultainen reliefi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: