Queen Nefertiti en face

Nefertiti on pääepäilty

Useimmat säilyneet lähteet ja arkeologiset todisteet viittaava siihen suuntaan, että Zananza-jutun roisto olisi ollut leskikuningatar Neferititi.

keskiviikko 2. helmikuuta 2011 teksti Josephine Schnohr

Mitä tekemistä Nefertitillä on Zananza-jutun kanssa?

Zananza-jutuksi kutsutun maanpetosvyyhdin päälähde on kirje, jonka on allekirjoittanut egyptiläinen leskikuningatar, joka käyttää itsestään nimeä Dahamunzu. Hänen henkilöllisyytensä ei ole selvillä.

Kirjeen kirjoittajaksi on epäilty useita Amarna-kauden kuningattaria. Aika, paikka ja olosuhteet viittaavat siihen, että kirjoittaja kuitenkin oli Nefertiti. Kirjeen lähettäminen maan pitkäaikaisille vihollisille merkitsi maanpetosta, johti viattoman Zananza-nimisen heettiläisprinssin murhaan ja sai aikaan aseellisia yhteenottoja heettiläisten kanssa.

Kuka Nefertiti oli? Nefertiti syntyi vuoden 1380 eaa. Hän oli todennäköisesti Eje-nimisen merkittävän virkamiehen tytär, ja hänestä tuli vuosina 1352–1336 eaa. hallinneen Ekhnatonin päävaimo. Hän synnytti kuusi tytärtä muttei yhtään poikaa.

Taiteessa ja politiikassa Nefertitillä oli näkyvämpi rooli kuin aiemmilla kuningattarilla. Ekhnatonin hallituskauden lopulla hän jopa nousi kanssahallitsijaksi. Puolisonsa kuoleman jälkeen hän myös hallitsi jonkin aikaa yhdessä tyttärensä Meritatonin kanssa. Tämän jälkeen hän käytännössä katosi tietymättömiin, mihin saattoi vaikuttaa vehkeilyjen aiheuttama epäsuosio.

Dahamunzun arvoitus

Tieteen Kuvalehden numerossa 3/2011 on artikkeli muinaiseen Egyptiin sijoittuvasta vehkeilystä.

Heettiläisten hallitsijalle Šuppiluliumalle osoitettiin kirje, joka oli varustettu egyptin kuningatar-sanaan viittaavalla Dahamunzu-allekirjoituksella. Siinä häneltä pyydetään poikaa miehensä menettäneen kuningattaren uudeksi puolisoksi. Pojasta tulisi siis farao. Kuka kirjoitti kirjeen?

Teemasivut esittelevät henkilöitä, joilla saattoi olla sormensa pelissä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: