Working on the pyramid

Miten kiviä työstettiin Egyptissä?

Egyptiläisten työkalut pystyivät kallioonkin.

tiistai 1. maaliskuuta 2011

Faraoiden Egyptin kivenhakkaajat ja kuvanveistäjät käyttivät muun muassa piistä valmistettujen kivityökalujen lisäksi kuparista, pronssista ja raudasta tehtyjä hakkuja, talttoja ja kaapimia. Pronssia alettiin valmistaa Lähi-idässä vuoden 3500 eaa. tienoilla, ja rautakauteen siellä siirryttiin jo ennen 1000-lukua eaa.

Koska kuparista tehdyt poran- ja sahanterät olivat melko pehmeitä, egyptiläiset lisäsivät niiden leikkaavuutta esimerkiksi kvartsikiteitä sisältävällä hankaustahnalla. Ainetta tarvittiin kivityömailla ilmeisesti hyvin paljon.

Egyptiläisten tiedetään ainakin Assuanissa irrottaneen ja työstäneen graniittia myös kovasta dioriittikivestä valmistetuilla palloilla, joilla voitiin sekä iskeä että kaivertaa. Lisäksi egyptiläiset käyttivät puukiiloja, jotka kasteltiin, kun ne oli isketty niille tehtyihin koloihin. Tappien turvottua kivi halkesi.

Jousipora

Muinaiset egyptiläiset työstivät kovia materiaaleja muun muassa jousiporalla. Se käsitti kaaren ja köyden lisäksi varren, jonka alapäätä peitti teränä toimiva kuparilieriö. Hiekkapitoinen hankaustahna tehosti poran toimintaa. *

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: