saqqara

Mistä pyramidit saivat muotonsa?

Pyramidit ovat kehittyneet aiemmasta egyptiläisestä hautarakennustyypistä, mastabasta.

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Egyptissä ja sen etelänaapurissa Sudanissa on yhteensä pari sataa eri-ikäistä, -kokoista ja -muotoista pyramidia. Kairon lähellä Gizassa sijaitsevat kuuluisat egyptiläiset pyramidit ovat särmäkartioita, joissa pohja on neliö ja sivutahkot yhteiseen kärkeen päättyviä kolmioita. Säännöllisen pyramidin käyttö hautamonumenteissa juontuu todennäköisesti aiemmasta egyptiläisestä hautarakennustyypistä, mastabasta. Se oli suorakaiteen muotoinen, tasakattoinen ja kaltevaseinäinen kivirakennelma.

Egyptin vanhin pyramidi on Sakkaran porraspyramidi. Sen suunnitellut farao Džoserin arkkitehti Imhotep piti lähtökohtana mastabaa, mutta yhden sijasta hän rakennuttikin niitä monta – päällekkäin. Noin vuonna 2650 eaa. valmistunut kuusikerroksinen rakennus on vain noin sata vuotta vanhempi kuin Khufun eli Kheopsin pyramidi, joka on suurin ja tunnetuin Gizan perinteisinä pidettävistä pyramideista.

Khufun isä Sneferu rakennutti Dašuriin niin sanotun taitepyramidin. Se muistuttaa alaosastaan porraspyramidia, mutta sen yläosa rakennettiin samaan tapaan kuin sivultaan tasaiset säännölliset pyramidit. Siksi sitä pidetään Gizan suurten pyramidien välittömänä edeltäjänä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: