Aristoteles and text

Aristoteleksen kirjoitukset

Arvokkaat teokset jäivät heitteille.

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Tausta

Filosofina ja opettajana tunnettu kreikkalainen oppinut Aristoteles oli tuottelias kirjailija. Ilmeisesti hän testamenttasi koulunsa, kirjoituksensa ja kirjastonsa oppilaalleen Theofrastokselle. Theofrastoksen kuoltua Aristoteleksen kirjallinen jäämistö lojui vuosia kellarissa, ennen kuin se päätyi Turkista Ateenan kautta Roomaan.

Siitä, että pääosa Aristoteleksen teoksista tunnetaan, saadaan kiittää rodoslaista keräilijää, joka osti kirjoitukset noin vuonna 70. Arvioiden mukaan kuitenkin vain noin 20 prosenttia Aristoteleksen kirjoituksista on säilynyt.

Tutkimus

Arkeologisia kaivauksia on tehty muun muassa Kairon eteläpuolella sijaitsevalla vanhalla kaatopaikalla. Sieltä löytyi vuonna 1879 Aristoteleksen kirjoittamaksi arveltu ”Ateenan valtiomuodosta”.

Löytämismahdollisuudet

On täysin mahdollista, että Aristoteleksen kirjoituksia löydetään lisää. Alkuperäisiä tekstejä tai kopioita on voinut säilyä myöhäisantiikin luostarien raunioissa.

Seuraa sarjaa

12. tammikuuta alkaen voit 10 päivän ajan seurata sarjaa, jossa kerrotaan kymmenestä arkelogien toivelistalla olevasta löydöstä. Käy tieku.fi-sivustossa lukemassa paikosta ja esineistä, joiden löytämisestä moni uneksii.

Ehkä ne ovat jo kadonneet, ehkä niitä ei edes ole koskaan ollut olemassa. Silti niiden löytämisestä haaveillaan:

Graalin malja Liiton arkki Valkoinen laiva Aristoteleksen kirjoitukset Aleksandrian kirjasto Tšingis-kaanin hauta El Dorado Metropolis Amelia Earhartin lentokone Natsien kulta

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: