Amelia Earhart airplane

Amelia Earhartin arvoitus on nyt päätetty ratkaista lopullisesti

Kuuluisa naislentäjä ja uranuurtaja Amelia Earhart katosi jäljettömiin vuonna 1937 maailmanympärilennolla. Tänä vuonna hänen koneensa hylkyä etsitään sukellusveneiden avulla.

keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Lue lisää Amelia Earhartin koneen etsinnöistä

Lue lisää Amelia Earhartin koneen löytämiseksi tehtävästä tutkimusretkestä Tieteen Kuvalehdestä 9/2014. Lehden tilaajana voit myös ladata artikkelin napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Amelia Earhart ei päässyt perille

Taivaalta kuuluu jylinää ja pilven takaa tulee esiin lentokoneen pitkänomainen runko, joka kimaltaa metallinhohtoisena aamuauringossa.

Howlandin saaressa valmistaudutaan helpottuneina ottamaan laskeutumiskuvia kuulusta naislentäjästä Amelia Earhartista, joka 2. heinäkuuta 1937 on ensimmäisenä tehnyt maailmanympärilennon päiväntasaajalla.

Tällaiseksi monet kuvittelivat historiallisen hetken, mutta näkyviin ei ilmestynyt sen enempää konetta kuin lentäjääkään.

Tekikö Amelia Earhart pakkolaskun Tyynenmeren saareen?

TIGHAR-järjestö aloittaa vuonna 2014 tutkimusretken, jonka tehtävänä on löytää Amelia Earhartin koneen hylky merenpohjasta. Näin on tarkoitus panna piste mielikuvituksellisille tarinoille, joita hänen katoamisensa vuosikymmenien kuluessa on synnyttänyt.

TIGHARin jäsenet ovat varmoja siitä, että lentäjä teki pakkolaskun Tyynenmeren saareen Nikumaroroon, minkä jälkeen vuorovesi veti koneen pohjaan. Todisteiden joukossa on kaikuluotainkuva, jossa näkyy lentokoneen siipeä muistuttava, outo esine 187 metrin syvyydessä.

Amelia Earhart: Kolme teoriaa kuolemasta

Vuosien kuluessa kehkeytyneet teoriat Amelia Earhartin katoamisesta ovat korostaneet hänen myyttistä sankarin mainettaan. Jotkut uskovat, että avaruusoliot sieppasivat hänet, kun taas toiset arvelevat hänen imeytyneen aikataskuun. Ohessa kolme hieman uskottavampaa näkemystä:

Teoria 1: Pakkolasku Polttoaineen loputtua Amelia Earhartin kone syöksyi mereen ja vajosi pohjaan. Niin lentäjä kuin suunnistajakin kuolivat saman tien.

Teoria 2: Salainen vakoilutehtävä Amelia Earhart toimi vakoojana Rooseveltin hallituksen salaisessa tehtävässä. Hänet vangittiin Tyynenmeren saarilla, jotka tuolloin kuuluivat Japanille.

Teoria 3: Pako julkisuudesta Katoaminen oli huijaustemppu, jonka Amelia Earhart oli järjestänyt voidakseen vetäytyä julkisuudesta ja elää rakastettunsa, lentosuunnistaja Fred Noonanin, kanssa.

Lue lisää Amelia Earhartin koneen etsinnöistä

Lue lisää Amelia Earhartin koneen löytämiseksi tehtävästä tutkimusretkestä Tieteen Kuvalehdestä 9/2014. Lehden tilaajana voit myös ladata artikkelin napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: