The library in Alexandria

Aleksandrian kirjasto

Kirjat katosivat savuna ilmaan.

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Tausta

Joidenkin lähteiden mukaan Aleksandrian kirjastossa olisi ollut jopa 700?000 teosta. Luultavasti niitä oli kuitenkin vähemmän. Silti on selvää, että Aleksandrian kokoelmilla oli suuri merkitys hellenistiselle tiede- ja kulttuurielämälle. Kirjastoa käyttivät hyväkseen monet merkittävät oppineet Eratostheneksestä Arkhimedekseen.

Kirjasto tuhoutui ainakin osittain tulipalossa vuonna 47. Sen toiminta jatkui kuitenkin vielä jossain muodossa vuoteen 389 asti, jolloin se paloi jälleen. Jo ennen tätä Aleksandria oli menettänyt merkitystään sivistyskeskuksena.

Tutkimus

Etsinnöissä on vedetty aina vesiperä. Seikkailija Stephan Schwartz väittää löytäneensä jäännöksiä Aleksandrian satama-alueelta, mutta hän ei ole vielä esittänyt konkreettisia todisteita.

Löytämismahdollisuudet

Jos kirjastosta on säilynyt osia, ne ovat jääneet Aleksandrian uudempien kulttuurikerrosten alle. Kovin merkittäviä löytöjä tuskin tehdään.

Seuraa sarjaa

12. tammikuuta alkaen voit 10 päivän ajan seurata sarjaa, jossa kerrotaan kymmenestä arkelogien toivelistalla olevasta löydöstä. Käy tieku.fi-sivustossa lukemassa paikosta ja esineistä, joiden löytämisestä moni uneksii.

Ehkä ne ovat jo kadonneet, ehkä niitä ei edes ole koskaan ollut olemassa. Silti niiden löytämisestä haaveillaan:

Graalin malja Liiton arkki Valkoinen laiva Aristoteleksen kirjoitukset Aleksandrian kirjasto Tšingis-kaanin hauta El Dorado Metropolis Amelia Earhartin lentokone Natsien kulta

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: