Ichthyostega

Alkusammakko ryömi maalle

Ichthyostega-alkusammakkoa pidetään ensimmäisenä selkärankaisena, joka vaihtoi uimisen maaelämään. Todennäköisesti se ei ollut maalla kovin ketterä vaan se kulki pikemminkin laahustamalla.

torstai 15. marraskuuta 2012

Selkärankaisten eläinten nousu vedestä maalle noin neljäsataa miljoonaa vuotta sitten on yksi evoluution käännekohdista. Historiallinen tapahtuma ei silti ehkä ollutkaan niin näyttävä kuin voisi kuvitella. Ensimmäisenä maaelämään totutteli todennäköisesti Ichthyostega-alkusammakko. Tuore brittitutkimus antaa uutta tietoa sen liikkeistä kuivalla maalla.

Tutkijat kuvasivat Ichthyostegan fossiileja 3-d-skannerilla ja loivat kuvien pohjalta kolmiulotteisen tietokonemallin alkusammakosta. Kun malli pantiin liikkumaan animaatio-ohjelman avulla, nähtiin miten sen raajat liikkuivat ja miten pitkälle kukin nivel taipui.

Alkusammakko liikkui kuin hylje

Kun alkusammakon raajojen liikkuvuutta verrattiin ruumiinrakenteeltaan samantapaisiin nykyeläimiin, kuten pyrstösammakoihin, krokotiiliin, vesinokkaeläimeen, hylkeisiin ja saukkoihin, kävi ilmi, että alkusammakko oli kankea otus. Sen raajat ja selkäranka olivat liian jäykkiä varsinaiseen kävelyyn. Todennäköisesti ensimmäinen maaeläin liikkui laahustaen ja ryömien samaan tapaan kuin hylje kuivalla maalla. Alkusammakon takajalat eivät välttämättä edes yltäneet maahan. Ehkä devonikauden rantojen ensimmäinen selkärankainen raahusti eturaajojensa varassa kuten nykyiset liejuryömijäkalat.

Alkusammakon anatomiaa selvitti Stephanie Piercen johtama tutkijaryhmä Lontoon yliopiston alaisesta Kuninkaallisesta eläinlääketieteellisestä korkeakoulusta.

Ruumiinrakenne sopi rantavesiin

Ichthyostegan luusto oli sekoitus vesi- ja maaeläimen luurankoa. Todennäköisesti alkusammakko viihtyi rantaliejukossa ja teki vain lyhyitä käyntejä kuivalla maalla.

Lonkat olivat sopeutuneet uintiliikkeisiin. Niillä oli hankala kävellä. Eturaajatja olkapäät tukivat ruumista kuin kainalosauvat. Takaraajatantoivat vedessä vauhtia kuin melat, mutta ne eivät kääntyneet kävelyasentoon. Kyynärnivel oli taipuisa, mutta olkapää liikkui vain vähän.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: