NB_u40 antikythera

Esihistoriallinen laivanhylky osoittautui oikeaksi aarrekammioksi

Ylellisyysesineitä kuljettanut Antikytheran hylky on tarjonnut jo aiemminkin kurkistusikkunan muinaisen Kreikan salaisuuksiin. Nyt hylystä on löydetty vielä uusia aarteita.

torstai 1. lokakuuta 2015 teksti Rikke Jeppesen

55 metriä merenpinnan alla Antikytheran saaren lähellä sijaitsee muinaisen Kreikan yläluokan aikatasku, ikivanha laivanhylky. Se upposi ajalla, jolloin Kreikka oli osa Rooman valtakuntaa.

Vedenalaisissa tutkimuksissa aluksen jäänteistä on löydetty jälleen uusia aarteita. Tällä kertaa arkeologien "saalis" koostuu yli 50:stä arvoesineestä, joiden joukossa on muun muassa pronssinen käsinoja, hienoa lasia ja keramiikkaa, muinaisen lautapelin nappula ja luuhuilun kappale.

Maailman vanhin tietokone

Runsaasti lastattu kreikkalaisalus upposi mereen yli 2?000 vuotta sitten Egeanmerelle Antikytheran saaren edustalle, ja hylkyä kutsutaan nykyisin saaren mukaan Antikytheran hylyksi. Kreikkalaiset kalastajat huomasivat hylyn merenpohjassa vuonna 1900, ja sen jälkeen sieltä on nostettu runsaasti arkeologisesti merkittäviä esineitä.

Tutkijoiden mukaan pronssi- ja marmoriveistokset ja hienot huonekalut kertovat siitä, että muinaisen Kreikan ylhäisö eli ylellisesti. Yksi tunnetuimmista löydöistä on kelloa muistuttava laite, jota monet kutsuvat maailman ensimmäiseksi tietokoneeksi.

Vielä lisää selvitettävää

Hylkyä tutkinut ryhmä kertoo, että aluksen arvokas lasti on peräisin nykyisen Syyrian, Libanonin ja Turkin seuduilta ja joiltakin Kreikan saarilta. Arkeologit ovat puhdistaneet uudet löydöt ja luoneet niistä 3D-mallit. He tutkivat esineitä edelleen löytääkseen muinaisen dna:n jäännöksiä tai jälkiä tunnistettavista ruoka-aineista, hajusteista tai lääkeaineista. He uskovat, että laivan kuljettamat patsaat ja muut ylellisyysesineet ja matkustajien jäämistöt kätkevät vielä paljon salaisuuksia.

Lue lisää siitä, mitä menetelmiä tutkijat käyttävät salaisuuksien selvittämiseen:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: