T. rex Jurassic Park

Eikö Tyrannosaurus rex nähnyt paikallaan pysyvää saalista?

Jurassic Park -elokuvassa paleontologi Alan Grant ja lapset välttyvät joutumasta Tyrannosaurus rexin kitaan olemalla liikkumatta sen nokan edessä. Näkikö hirmulisko oikeasti vain liikkuvia hahmoja?

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Tyrannosaurus rex olisi syönyt Grantin ja lapset joka tapauksessa

Jurassic Park -elokuvassa päähenkilöt pelastuvat, kun he pysyvät aivan paikoillaan. Kun pelottava Tyrannosaurus rex ei havainnut liikkuvia kohteita, se luovutti.

Ilmeisesti elokuvassa Tyrannosaurus rexin kykyjä kuitenkin tulkittiin väärin.

Elokuvan käsikirjoittaja Michael Crichton aliarvioi Tyrannosaurus rexin eli tyranniliskon aistit. Palentologi Grant ja Jurassic Park -puiston omistajan lapset olisivat kyllä päätyneet liskon ruoaksi.

Liskon kallon muodot nimittäin osoittavat, että muun muassa hajuaistia säätelevä aivojen alue oli hyvin kehittynyt. Se olisi siis todennäköisesti löytänyt kolmikon jo pelkän hajun perusteella.

Greipin kokoiset silmät antoivat Tyrannosaurus rexille hyvän näön

Tyranniliskolla oli lisäksi greipin kokoiset eteenpäin katsovat silmät ja binokulaarinen näkö, eli sen aivot pystyivät yhdistämään silmien näkökentät ja määrittämään etäisyyksiä sekä hahmottamaan näkemänsä kolmiulotteisesti.

Sellaisella näkökyvyllä varustetuilla eläimillä ei ole vaikeuksia erottaa nokkansa edessä olevaa saalista, vaikka se olisi jähmettynyt paikoilleen.

Tyrannosaurus rex nappasi saaliinsa 30-senttisillä hampaillaan

Hirmuliskojen pelkoa herättäneellä kuninkaalla oli 30 senttiä pitkät hampaat ja sen purenta oli 30 kertaa niin voimakas kuin alligaattorin. Tee pikku retki liitukaudelle lukemalla artikkeli:

3D-malli petoliskosta

Oregonin yliopistossa USA:ssa on vuodesta 1994 lähtien toiminut DinoMorph-hanke, jossa tehdään hirmuliskojen luurangoista digitaalisia 3D-malleja.

Tyranniliskon kallon digitaalimallista on päätelty muun muassa, että sillä oli todennäköisesti 13 kertaa niin tarkka näkö kuin ihmisellä ja hajuaistikin oli huippuluokkaa.

src="http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/dinohoved-lille.jpg" align= "left"

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: