Lentolisko kauhoi kaloja nokallaan

Lentolisko oli taitava kalastaja

Lentolisko pystyi pyydystämään ravintoa lentämällä lähellä veden pintaa ja kauhomalla kaloja vedestä nokallaan.

keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Lentoliskon fossiili antaa uutta tietoa

Koillis-Kiinasta on löydetty ennen tuntemattoman 70-senttisen lentoliskolajin fossiili. Sen siivenkärkien väli oli puolitoista metriä.

Koska noin 120 miljoonaa vuotta sitten elänyt laji muistutti huomattavasti Avatar-tieteiselokuvan siipisaurusmaisia ikraneja, sen tieteelliseksi nimeksi annettiin Ikrandraco avatar. Latinan draco-sana tarkoittaa lohikäärmettä.

Lentoliskon nokasta tuli mieleen pelikaani

Löydön tehneen Xiaolin Wangin tutkijaryhmän mukaan lentävä matelija hankki itselleen ravintoa todennäköisesti melkein kuin pelikaani, sillä se oli kuin luotu kauhomaan kaloja pintavedestä suuhunsa ja keräämään niitä venyvään kurkkupussiinsa.

Lentoliskon fossiili muutti käsitystä muinaisista eläimistä

1600-luvulla luonnontutkijat pitivät fossiileja tuhotulvassa kuolleiden eläinten jäännöksinä. Pterodactylus-lentoliskon fossiili oli yksi ensimmäisistä, joka tunnustettiin muinaiseksi eläimeksi. Lue alla olevasta artikkelista lisää fossiilien historiasta:

LENTOLISKON HYMY

[

Ikrandraco avatar -lentoliskon hampaalliset leuat muistuttivat pelikaanin nokkaa.](http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/flyveoegle_fossil.jpg)

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: