2016 TOP

10 valopilkkua vuodelta 2016

Terrorismi, pakolaisvirrat, sota ja ilmastokriisi. Viime vuoden traagisten tapahtumien lista on pitkä kuin Lapin kaamos, mutta jos kulunutta vuotta tarkastellaan tieteen näkökulmasta, sieltä löytyy varsin monta valopilkkua.

perjantai 6. tammikuuta 2017 teksti Mikkel Skovbo

1. Painovoima-aallot havaittiin

Kuvittele, että voisit tallentaa alkuräjähdyksen kaiun tai kahden miljardin valovuoden päässä toisiinsa törmäävän mustan aukon synnyttämän äännen ja että siten voisit avata ikkunan maailmankaikkeuden menneisyyteen.

Juuri sellainen oli vuoden 2016 suurin tieteellinen läpimurto, kun painovoima-aallot onnistuttiin mittaamaan ensimmäisen kerran.

Samalla helmikuussa tutkijat todistivat Einsteinin yli 100 vuotta vanhan teorian painovoima-aalloista. Teoria on Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian kulmakivi.

>> Kiehtovatko taivaan tapahtumat? Lähde auringonpimennysmatkalle Yhdysvaltoihin!

Tähän asti teleskoopeilla on kyetty havaitsemaan vain avaruudesta tulevaa sähkömagneettista säteilyä, mutta nyt painovoima-aaltojen mittaaminen antaa tutkijoille mahdollisuuden tarkastella tapahtumia, joissa on syntyy painovoima-aaltoja – eli aika-avaruuden kaareutumista. Tällainen tapahtuma on muun muassa alkuräjähdys.

2. Panda elää!

Se on suloinen, rauhaisa – eikä se enää ole uhanalainen.

Syksyllä bambun versoja syövän isopandan status muutettiin kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n listalla ”erittäin uhanalaisesta” ”vaarantuneeksi”, kun lajin kanta oli kasvanut 17 prosenttia 10 vuotta kestäneen tarkkailujakson aikana. Nyt isopandoja on maailmassa yli 1 850 yksilöä.

Lajin elpymistä ovat edistäneet salametsästyksen tehokas valvonta ja suojelualueiden laajentaminen Keski-Kiinassa, jossa nyt on kaikkiaan 67 pandansuojelualuetta.

3. Tekoäly kaivaa syövän esiin

Kuvittele, että sinulla olisi harvinainen syöpä, jota lääkärit eivät löydä eivätkä siten voi hoitaa.

Näin kävi kesällä leukemiaa sairastavalle japanilaisnaiselle, jonka sairaus vaikutti parantumattomalta aina siihen asti, kunnes IBM:n älykäs tietokoneohjelma Watson keksi, että nainen oli saanut hoitoa aivan eri verisyöpätyyppiin kuin mitä hänellä todellisuudessa oli.

Tekoälyn avulla on kyetty edellisen vuoden aikana myös diagnosoimaan rintasyöpä 99 prosentin tarkkuudella eli tarkemmin ja nopeammin kuin mihin lääkärit pystyisivät.

4. Ebola-rokote tehosi Afrikassa

Rokote, joka tarjoaa 100 prosentin suojan viiteen pahimpaan ebolaviruksen muotoon, esiteltiin The Lancet -lehdessä juuri ennen joulua.

Rokotetta on testattu lähes 6 000 länsiafrikkalaisella, joiden lähipiirissä on esiintynyt ebolaa. Yksikään rokotetuista ei sairastunut.

rVSV-EBOV-nimellä tunnettua rokotetta on jo valmistettu 300 000 annoksen varasto, vaikka sitä ei ole vielä hyväksytty käyttöön.

”Kun seuraava epidemia puhkeaa, emme ole enää puolustuskyvyttömiä”, sanoi Marie-Paule Kieny Maailman terveysjärjestöstä WHO:sta New York Times -lehdelle.

5. Hiilidioksidipäästöjen kasvu pysähtyi

Ilmakehään pääsevien hiilidioksidipäästöjen määrä ei juuri kasvanut viime vuonna, kuten ei kahtena edellisenäkään vuonna, vaikka maailman talous kasvoi 3 prosenttia.

Päästöjen määrä kasvoi voimakkaasti vuoteen 2014 saakka, jolloin nousu tasaantui, ja vuonna 2016 hyvä kehitys näyttää jatkuneen, sillä nousua oli minimaaliset 0,2 prosenttia.

Selitys piilee kahdessa jättitaloudessa eli Kiinassa ja Yhdysvalloissa, jotka ovat alkaneet rajoittaa hiilivoimaa ja suosia vihreämpiä energialähteitä.

6. Maailma viisastui

93 prosenttia maailman lapsista osasi lukea ja kirjoittaa tai opetteli niitä vuonna 2016 – ja yhdeksän kymmenestä lapsesta kävi koulua.

>> Janoatko uutta tietoa? Osta kaksi lehtemme numeroa 7,90 eurolla

1970-luvulla koulua kävi vain viisi kymmenestä lapsesta, ja vuonna 1950 maailman väestöstä 64 prosenttia oli luku- ja kirjoitustaidottomia.

Nykyisin luku- ja kirjoitustaidottomia on alle 15 prosenttia, ja määrä pienenee koko ajan jyrkästi.

7. Maailman ensimmäinen meriensuojeluale avattiin

24 maata ja EU solmivat sopimuksen jättimäisen meriensuojelualueen perustamisesta Rossinmerelle Etelämantereen edustalle. Alue on yli kaksi kertaa Ranskan kokoinen.

Suojelualue perustettiin seudulla elävien jopa 16 000 eläinlajin suojelemiseksi, kestävän kalastuksen turvaamiseksi ja noin 75 prosenttia maailman merien ravinteista tuottavan ekosysteemin suojelemiseksi.

Alue on aluksi suojeltu 35 vuoden ajan, ja sopimus astuu voimaan 1. joulukuuta 2017.

8. Uusi syöpähoito näytti kyntensä

On pakko myöntää: Immunoterapia on tehnyt tuloaan muutaman vuoden ajan, mutta varsinaisen läpimurtonsa lupaava syöpähoito teki vuonna 2016.

Useissa kokeissa on saavutettu huimia parantumisprosentteja, ja tutkijat odottavat menetelmältä suuria tulevina vuosina.

Hoitomenetelmä perustuu tiivistetysti sanottuna siihen, että immuunijärjestelmän toimintaa tehostetaan kasvattamalla lisää sen parhaiten syöpiin tehoavia soluja ja ruiskuttamalla niitä takaisin elimistöön.

9. Tiikerikanta kasvaa

Ensimmäistä kertaa 100 vuoteen villien tiikerien määrä on kasvanut.

Tiikerikanta on kutistunut järkyttävät 97 prosenttia 1900-luvun alun 100 000 eläimestä vuoden 2010 vaivaiseen 3 200 yksilöön, mutta nyt Aasiassa hiiviskelee jo 3 890 viirukasta kissaeläintä.

>> Kiehtovatko villit eläimet? Lähde purjehtimaan Galápagossaarille.

Maailman luonnonsäätiö WWF kiittää tiikerikannan kasvusta lisääntynyttä suojelua, parantuneita laskentamenetelmiä ja luonnollista kannan kasvua etenkin Intiassa, Venäjällä, Nepalissa ja Bhutanissa.

10. Lentoturvallisuus nousi taivaisiin

Vuonna 2016 oli tilastojen valossa toiseksi turvallinen lentovuosi, sillä matkustajaliikenteessä sattui vain 325 kuolemantapausta. Se merkitsee yhtä kuolemantapausta 10 769 230 matkustajaa kohden.

Sen jälkeen kuin tilastoja alettiin kerätä vuonna 1942, vain vuosi 2013 on ollut lentomatkustajille parempi, sillä silloin menehtyi ainoastaan 265 matkustajaa.

Pahin vuosi tilastoissa oli 1972, jolloin kuoli 2 373 matkustajaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: