Flogiston theory

Ovatko luonnonlait sattumanvaraisia?

Monet fyysikot ovat laskeneet, että pienetkin luonnonlakien muutokset tekisivät elämän mahdottomaksi. Toisin sanoen näyttää siltä, että universumi on hienosäädetty elämän olemassaololle. Onko se totta?

maanantai 27. helmikuuta 2012

Mitä tiedetään?

Tiede on tässä varsin hataralla pohjalla. Loogisesti ongelmaan on kolme mahdollista ratkaisua.

Ensimmäinen on se, että universumilla on tarkoitus ja se on siksi luotu tietyllä tavalla. Tämä on lähinnä uskonnollinen näkökanta, joka ei tieteen keinoin ole perusteltavissa.

Toinen on se, että ei ehkä voida muuttaa yksittäistä luonnonlakia aiheuttamatta seurauksia toisaalla. Jos luonnonlait muodostavat kokonaisuuden, olisi myös sellainen universumi, jossa on toiset lait ja luonnonvakiot, sovelias elämälle.

Kolmannen mallin mukaan universumeja on hyvin suuri määrä – säieteorian mukaan 10500 – ja niissä kussakin on omat luonnonlakinsa. Siten ei ole kovin merkillistä, että joissakin niistä voi syntyä elämää.

Saadaanko vastaus?

Vaikka onnistuttaisiin laatimaan ”kaiken teoria”, se tuskin ratkaisisi ongelmaa. Siksi on epävarmaa, saadaanko vastaus niillä tiedoilla, jotka ovat nykyään olemassa tai jotka voidaan ennustaa saavutettavan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: