Unviersets form 2

Onko universumi uimarengas?

Litteä maailmankaikkeus voi olla uimarenkaan muotoinen. Katso niin sanottua toruksen muotoista universumia esittelevä animaatio.

torstai 19. huhtikuuta 2012 teksti Helle & Henrik Stub

Topologiassa mennään Einsteinin teorioita pidemmälle. Litteän maailmankaikkeuden ei tarvitse muistuttaa paperiarkkia. Silläkin voi olla erilaisia muotoja, joista yksinkertaisin on torus eli uimarengas. Alla olevassa lyhyessä animaatiossa näytetään, miten torus voi muodostua paperiarkista. Animaatio havainnollistaa myös niitä kahta ympyrää, joilla torus määritellään: toinen ympyrä ilmoittaa uimarenkaan ympärysmitan eli koon ja toinen sen paksuuden.

Vaikka litteä universumi voi olla toruksen muotoinen, litteys ei välttämättä johda siihen, vaan muitakin vaihtoehtoja on olemassa. Maailmankaikkeuden todellisen muodon selvittäminen vaatii esimerkiksi taustasäteilyn selvittämistä tarkemmin. Topologia pystyy vain osoittamaan sen, mikä laskelmien mukaan on mahdollista.

Matemaatikot osaavat puurtamisen lisäksi leikitellä, ja toruksella on monia hauskoja ominaisuuksia. Animaatiossa toruksen sisäpuoli kääntyy ulos, mutta mikään sen pinnalla ei muutu. Tällä matemaattisella leikittelyllä ei ole oikeasti mitään tekemistä maailmankaikkeuden muotoa koskevien teorioiden kanssa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: