gas cloud quasar

Teleskooppi näkee kvasaarin tuplana

Kaasupilvi muuttaa säteet kaksoiskuvaksi.

keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Kolmen miljardin valovuoden päässä kirkkaana loistava galaksinydin eli kvasaari näyttäytyy tähtitieteilijöille kahtena versiona.

Säteiden rata kaareutuu

Kun kaukaisesta kvasaarista tulevat säteet pääsevät Linnunrataan asti, niiden tielle sattuu kaasupilvi, joka vääntää säteiden radan kaarelle. Samalla säteet hajoavat niin, että kierrettyään kaasupilven säteet jatkavat matkaansa kohti Maata kahdessa osassa. Kun säteet saapuvat Maahan, ne näkyvät kahtena eri kuvana.

Oletus osoittautui todeksi

Kvasaarien kahtena näkyminen todettiin teoreettisesti mahdolliseksi vuonna 1970, mutta äskettäin VLBA-teleskoopin USA:ssa ottamat kuvat ovat ensimmäinen osoitus siitä, että teoria pätee myös käytännössä. Havainto oli osa yhdysvaltalaisen Purduen yliopiston tähtitieteilijän Matthew Listerin johtamaa kansainvälistä hanketta, jossa on tarkkailtu kolmeasataa kvasaaria.

Katse Joutsenen tähdistöön

Kaksoiskuva saatiin numerolla 2023+335 tunnetusta kvasaarista, joka sijaitsee Joutsenen tähdistön suunnalla. Kun outojen kuvien syytä lähdettiin selvittämään, ilmeni, että kvasaarin ja Maan välissä noin viidentuhannen valovuoden päässä Maasta oli kaasupilvi, joka liikkuu noin 56 kilometriä sekunnissa.

Sanastoa

Kvasaari:

Kvasaari on lyhenne sanoista ’kvasistellaarinen (eli tähdenkaltainen) radiolähde’. Tosin kvasaarit lähettävät radiosäteilyn lisäksi röntgensäteitä ja näkyvää valoa.

Ne näyttävät taivaalla tähdiltä, mutta ne ovat galaksinytimiä, joissa on musta aukko

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: