ALMA – Antenneja voidaan siirrellä

Superteleskooppi näkee entistä syvemmälle kosmiseen sumuun

Chileen Atacaman autiomaahan noussut ALMA-teleskooppi näkee syvälle kosmisiin pilviin ja paljastaa yksityiskohtia, joita ei ennen ole nähty. Tutustu tässä radioteleskoopin upeisiin kuviin.

tiistai 16. joulukuuta 2014

Chilessä Atacaman autiomaassa ilma on erittäin kuivaa ja pilvinen sää harvinaisempi ilmiö kuin maanjäristys. Taivaan tarkkailuun oivallisesti sopivalle alueelle on vastikään noussut maailman tarkin radioteleskooppi ALMA eli Atacama Large Millimeter Array.

ALMA koostuu 66 erillisestä antennista, jotka voidaan asetella eri tavoin. Kaikkiaan jättiteleskoopin halkaisija on 14 kilometriä. ALMAn muhkean koon ansiosta sen näkökenttä maailmankaikkeuteen on hyvin laaja.

ALMA-teleskooppi näkee kosmisen pölyn läpi

ALMA toimii sähkömagneettisen spektrin infrapuna-alueella. Sille sijoittuvilla säteillä on paremmat edellytykset läpäistä pölyn ja kaasun kaltaisia esteitä kuin vaikkapa näkyvällä valolla.

Vuosien työn jälkeen ALMA-teleskooppi on nyt saatu valmiiksi. Se on jo ehtinyt ottaa upeita kuvia universumista.

ALMA selvittää ylijättiläisten salat

Joskus tähdet jatkavat kasvuaan, ja vielä tuntemattomasta syystä niistä tulee ylijättiläisiä. Tällaiset massiiviset tähdet eivät kuitenkaan ole kovin pitkäikäisiä, ja niiden elinkaari päättyy supernovaräjähdykseen.

Nyt ALMA-teleskoopin on määrä selvittää, miten nämä ylijättiläiset syntyvät. Lue aiheesta lisää tästä artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: