Katso itse
Joulukuun 7. päivän uudenkuun tienoilla yötaivaalla hohtaa Betelgeuze – taivaan kirkkain punainen ylijättiläinen.
Se muodostaa Orionin tähdistössä muinaisten kreikkalaisten metsästäjäksi hahmottaman tähtikuvion olkapään.
Muiden punaisten ylijättiläisten tapaan Betelgeuze on jo käyttänyt kaiken ytimessään olleen vedyn, ja siksi se palaa pian loppuun. Tuhonsa hetkellä se räjähtää ja näkyy taivaalla päivälläkin.
Alhaisen polttoainemääränsä vuoksi Betelgeuze on muita tähtiä kylmempi. Siksi sen väri on muuttunut valkohehkuisesta punaiseksi.

Toimi näin
Etsi Orionin tähdistö eteläiseltä taivaalta. Orionin vyöksi kutsutun tähtikuvion kolmen tähden muodostamaa suoraa riviä reunustaa neljä kirkasta tähteä, joista Betelgeuze näkyy ylinnä vasemmalla.
Punainen ylijättiläinen erottuu taivaalta paljain silmin, mutta näet sen punaisen värin vielä paremmin, kun katsot sitä kiikarilla tai kaukoputkella.
Betelgeuze voi räjähtää tänään tai tuhansien vuosien kuluttua. Räjähdys alkaa valonleimahduksella, ja valon voimakkuus kasvaa seuraavien viikkojen kuluessa. Kuolevan tähden kirkas valo loistaa taivaalla kuukausien ajan.
TIESITKÖ?
Kun Betelgeuze on palanut loppuun, sen ydin luhistunee pieneksi neutronitähdeksi.
Sen ulko-osat pyyhkiytyvät avaruuteen räjähdyksessä, joka loistaa miljardeja kertoja Aurinkoa voimakkaammin. Onneksemme Betelgeuze on yli 600 valovuoden päässä.
Saat äärimmäisen kokemuksen
Saat taivaan näkymästä enemmän irti jo pelkän kiikarin avulla. Nyt voit saada kiikarin ja aloittelevan tähtien tarkkailijan oppaan. Saat:
- Laadukkaan kiikarin, jolla voit tutkia tähtitaivasta
- Tähtitaivaan oppaan 2018
- Kaksi Tieteen Kuvalehteä, joista saat vinkkejä, mitä taivaalta kannattaa tähyillä.