Sinulla oli 5–8 oikein

Oikeat vastaukset:1. Islantilaisen tulivuoren purkaus 2010 sekoitti Euroopan lentoliikenteen. Maailmassa on koettu kuitenkin pitkäkestoisempia ja voimakkaampia purkauksia, jotka olisivat aiheuttaneet enemmänkin sekaannusta, jos ne eivät olisi tapahtuneet ennen lentoliikenteen aikaukautta. Mikä tulivuori purkautui vuonna 1883 niin voimakkaasti, että se joko kuultiin tai havaittiin jollain muulla tavalla suuressa osassa maapalloa ja että se sekoitti myös ilmaston muutamaksi vuodeksi? Vastaus: a. Krakatau.

perjantai 19. marraskuuta 2010

Oikeat vastaukset:

1. Islantilaisen tulivuoren purkaus 2010 sekoitti Euroopan lentoliikenteen. Maailmassa on koettu kuitenkin pitkäkestoisempia ja voimakkaampia purkauksia, jotka olisivat aiheuttaneet enemmänkin sekaannusta, jos ne eivät olisi tapahtuneet ennen lentoliikenteen aikaukautta. Mikä tulivuori purkautui vuonna 1883 niin voimakkaasti, että se joko kuultiin tai havaittiin jollain muulla tavalla suuressa osassa maapalloa ja että se sekoitti myös ilmaston muutamaksi vuodeksi?

Vastaus: a. Krakatau.

2. Vuonna 2010 dna-näytteistä selvisi, että Tutankhamon kärsi sisäsiittoisuudesta. Egyptiläisen faraon hauta kaivettiin vuonna 1922 esiin alueella, jolta on löydetty myös tuhansia muita arkeologisia aarteita. Mikä on paikan nimi?

Vastaus: a. Kuninkaiden laakso.

3. E-pilleri täytti 50 vuotta keväällä 2010. Sen kehittivät Gregory Pincus ja John Rock. Pincus oli hormoniasiantuntija. Rockin osallistuminen ehkäisyvalmisteen kehitystyöhön oli kuitenkin varsin epätavallista. Miksi?

Vastaus: b. Hän oli lapsettomuushoitoihin erikoistunut lääkäri, joka oli koko uransa yrittänyt auttaa naisia saamaan lapsia.

4. Haitia ravisteli tammikuussa 2010 voimakas maanjäristys. Maanjäristykset eivät ole alueella kovin yleisiä. Sen sijaan muualla maailmassa maa järisee tuon tuostakin. Missä yhdysvaltalaisessa suurkaupungissa koettiin tuhoisa järistys vuonna 1906?

Vastaus: c. San Franciscossa.


5. Katolinen kirkko joutui kohtaamaan monta seksiskandaalia vuonna 2010. Miksi katolisten pappien pitää elää selibaatissa?

Vastaus: a. Jotta he voivat paremmin keskittyä Jumalan palvelemiseen. ´

6. Mars on aina kiehtonut ihmisiä. 1890-luvun puolivälissä yhdysvaltalainen tähtitieteilijä Percival Lowell herätti sitä kohtaan kuitenkin ennennäkemättömän kiinnostuksen. Miten?

Vastaus: c. Hän uskoi, että Marsissa oli elävien olentojen tekemä kanavaverkosto.

7. Maapallon ilmasto on sekaisin. Esimerkiksi kesällä 2010 Grönlannissa ja Kanadassa oli 8,5 astetta normaalia lämpimämpää. Kuka alkoi järjestelmällisesti seurata säätä ja loi perustan meteorologialle?

Vastaus: a. Kreikkalainen luonnontutkija ja filosofi Aristoteles vuonna 350 eaa.

8. Monet yritykset eri puolilla maailmaa suunnittelevat tekevänsä avaruusturismista liiketoimintaa. Tavoitteena on lyhyt lento avaruuteen sellaiseen hintaan, joka on tavallisellekin ihmiselle vielä käsitettävissä. Mitä avaruusmatkat tähän mennessä ovat maksaneet niille muutamalle miljonäärille, jotka siellä ovat käyneet?

Vastaus: c. 20–35 miljoonaa dollaria.


9. Dubaissa vihittiin vuonna 2010 käyttöön 828 metriä korkea Burj Khalifa -tornitalo, ja muutaman vuoden kuluttua talot voivat hipoa jo kilometrin korkeutta. Vain 130 vuotta sitten lääkärit varoittelivat yli kymmenkerroksisista taloista. Miksi ne olivat lääkärien mielestä vaarallisia?

Vastaus: b. Moiset korkeudet olivat vaarallisia raskaana oleville naisille, jotka saisivat tornitaloissa keskenmenon.

10. Lääketieteen alalla uskotaan, että lähivuosina myyntiin voi tulla ensimmäinen syöpärokote. Milloin brittilääkäri Edward Jenner antoi ensimmäisenä 8-vuotiaalle pojalle rokotteen isorokkoa vastaan?

Vastaus: a. 1796.

11. Helmikuussa 2010 Tilikum-miekkavalas tappoi ohjaajansa Yhdysvalloissa Orlandossa sijaitsevassa SeaWorldissa. Kyseessä ei ollut ensimmäinen vastaava tapaus, mutta silti miekkavalaat ovat suosittuja näytöksissä. Ensimmäinen miekkavalas vangittiin meriakvaariota varten vuonna 1961. Miten kauan se eli?

Vastaus: c. 2 vuorokautta.

12. Planeetta Mars on saanut nimensä roomalaisten sodanjumalan mukaan. Siksi onkin varsin luontevaa, että Marsin kuiden nimet ovat Phobos ja Deimos. Mitä kuiden nimet tarkoittavat?

Vastaus: b. Pelkoa ja kauhua.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: