Parkers-teleskooppi

Avaruudesta saapuvia radiosignaaleja ei osata selittää

Radiosignaalit ovat hämmästyttäneet tähtitieteilijät, jotka eivät voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että jokin avaruudesta yrittää saada meihin yhteyden.

maanantai 7. joulukuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Kaikkiaan tähtitieteilijät ovat vastaanottaneet 11 selittämätöntä lyhyttä radiosignaalia, joista tuorein on havaittu Australiassa sijaitsevalla Parkers-teleskoopilla.

Radiosignaalit ovat muutaman millisekunnin pituisia

Radiosignaalit, joita englanniksi kutsutaan nimellä fast radio bursts eli FRB, kestävät vain muutaman millisekunnin. Tähtitieteilijät eivät tiedä, mistä nämä nopeat radiopurkaukset ovat peräisin.

Tähän asti tähtitieteilijät ovat uskoneet, että oudot radiosignaalit johtuvat yhteensulautuvista tähdistä, mutta tuoreimmat purkaukset vesittävät kaikki aiemmat selitykset. Tutkijat eivät voi täysin kumota sitä mahdollisuutta, että radiosignaalit olisivat viesti vieraalta sivilisaatiolta.

Kaksinkertaiset radiosignaalit hämmentävät

Australiassa havaittu radiosignaali on kaksoispurkaus, jossa on neljä toistuvaa yksittäistä purkausta. Tutkijat hämmästelevät nyt juuri signaalin kaksoisluonnetta.

Emily Petroff Melbournessa sijaitsevasta Swinburnen yliopistosta oli mukana havainnoimassa radiosignaaleja. Hän tviittasi tapahtumasta näin:

”Meillä ei ole hajuakaan siitä, mitä oikein tapahtuu, mutta tiedämme varmasti, että se on jotain todella mielenkiintoista.”

Koska tällaiset radiosignaalit ovat sekä lyhytaikaisia että satunnaisia, tähtitieteilijöiden on erittäin vaikeaa tutkia niitä. Tällä hetkellä ei tiedetä, mistä lyhyet mutta selvät purkaukset voisivat olla peräisin.

Radiosignaalit voivat olla viesti avaruudesta

Selittämätön ilmiö tarjoaa oivallisen kasvualustan erilaisille oletuksille. Jotkut tutkijat arvelevatkin purkausten olevan meille vieraiden elämänmuotojen keinotekoisesti tuottamia.

Toisen selityksen mukaan signaalit tulevat miljardien valovuosien päästä Linnunradan ulkopuolelta.

Radiosignaalit ovat kiehtoneet tähtitieteilijöitä jo pitkään. Lue lisää tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: