Planet and star

Planeetta kiehuu olemattomiin

Merkuriuksen kokoinen planeetta noin 1 500 valovuoden päässä Maasta kiertää niin lähellä tähteään, että se on häviämässä höyrynä avaruuteen.

torstai 29. marraskuuta 2012

Noin 1 500 valovuoden päässä Maasta on planeetta, joka on haihtumassa avaruuteen. Merkuriuksen kokoinen kappale kiertää niin lähellä keskustähteään, että sen pinta on tulikuuma. Kiehuva planeetta jättää avaruuteen jälkeensä höyryvanan, joka näyttää komeetan pyrstöltä.

Pintalämpötila planeetan tähteen päin kääntyneellä puolella on 1 700 astetta eli pinta on sulaa laavaa. Kiehuva kivimassa höyrystyy 100 000 tonnin sekuntivauhdilla. Tätä menoa koko planeetta haihtuu avaruuteen parissasadassa miljoonassa vuodessa.

Kiehuva taivaankappale löydettiin Nasan Kepler-teleskoopilla, kun tarkkailtiin muutoksia Joutsenen tähdistön KIC 12557548 -tähdestä tulevassa valossa. Planeetta himmentää tähteä noin 16 tunnin välein kulkiessaan sen editse. Tähden kirkkauden muutos ei kuitenkaan ole yhtä suuri joka kerta, mikä todennäköisesti johtuu siitä, että planeetan höyrypyrstö muuttaa muotoaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: