tähtitaivas

Nyt voit nähdä 5 planeettaa kerralla

Nyt aamuisella tähtitaivaalla odottaa upea näky, kun kaikkiaan viisi planeettaa on hienosti rivissä. Voit seurata taivaan tapahtumia myös älypuhelimellasi.

perjantai 29. tammikuuta 2016 teksti Anders Bruun

Jos olet aikaisin ylhäällä ja ulkona on kirkas sää, kannattaa uhrata hetki tähtitaivaan tarkkailuun. Taivaalla viisi planeettaa – Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus – ovat nimittäin melkein suorassa rivissä, kerrotaan Kööpenhaminassa toimivan Tyko Brahe -planetaarion verkkosivuilla.

Aamutaivaan näky on harvinainen ja kaunis. Jos voit, tarkkaile etelä- ja itätaivasta, ja jos mahdollista, näystä kannattaa nauttia kaukana kaupungin valosaasteesta.

Venus ja Jupiter loistavat kirkkaimpina

Venus ja Jupiter ovat taivaan kirkkaimmat kappaleet, mutta myös Mars erottuu suhteellisen helposti punertavan värinsä ansiosta.

Saturnus on Marsin ja Venuksen välissä. Koska se ei loista niin kirkkaana kuin Venus ja Jupiter, sitä voi helposti luulla tähdeksi.

Merkuriuksen paikantaminen voi myös olla hieman hankalaa, sillä se on lähellä Aurinkoa. Siksi planeettaa kannattaakin etsiä juuri ennen auringonnousua.

Planeetat ovat samalla puolella Aurinkoa

Syy epätavalliseen ilmiöön on se, että nämä viisi planeettaa ovat radallaan nyt samalla puolella Aurinkoa. Kaikki planeetat näkyvät siksi samaan aikaan. Yleensä planeetat ilmaantuvat näkyviin eri aikoihin.

Koska kaikki planeetat kiertävät Aurinkoa samassa tasossa, jota kutsutaan ekliptikaksi, ja näemme ne juuri siitä tasosta, ne näyttävät olevan samalla linjalla.

Seuraava tilaisuus on elokuussa

Upea näky odottaa taivaalla kirkkaalla säällä melkein koko helmikuun, mutta jos nyt ei pääse siitä nauttimaan, seuraava mahdollisuus on ensi elokuussa. Silloin planeetat ilmaantuvat iltataivaalle heti auringonlaskun jälkeen, kirjoittaa Tyko Brahe -planetaario.

Tutki planeettoja älypuhelimella

Näyttökuva StarWalk-sovelluksesta, jonka avulla älypuhelin paikantaa taivaan kohteita. Tässä näkyy esimerkiksi Hubble-teleskooppi.

Onko taivas pilvessä – vai onko ulkona vain liian kylmää? Voit nauttia planeettaparaatista myös älypuhelimellasi monien tähtitaivas-sovelluksien avulla.

Tähtitaivas-sovellukset hyödyntävät useimmiten älypuhelimen kiihdytysanturia, joten kun osoitat puhelimella jotakin taivaan kohtaa, sovellus näyttää siinä suunnassa näkyvät planeetat, tähdet, satelliitit ja muut kohteet. Voit myös zoomata ja tutkia planeettoja ja tähtiä ja lukea niistä lisää tietoa.

Tähtitaivas-sovellukset ovat siis oivallinen apuväline, kun lähdet katsomaan ulos planeettaparaatia. Ja jos haluat esitellä muille tietojasi tähtitaivaan kohteista, sovellus tekee sinusta suorastaan tähtitieteilijän!

Suosittuja sovelluksia

1. StarWalk

IPhone

2. SkySafari

IPhone - Android

3. Star Chart

IPhone - Android

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: