avaruuspuku

Nasa esitteli uuden avaruuspuvun

Huippumoderni avaruuspuku, jossa on kova rintapanssari, kuplakypärä ja itsevalaisevat elementit, auttaa astronautteja tutkimaan Marsia menehtymättä kylmyyteen tai säteilyyn.

torstai 26. marraskuuta 2015 teksti Rikke Jeppesen

Nasa on edistynyt hieman aikeessaan lähettää ihmisiä Marsiin, sillä järjestö on saanut valmiiksi uuden monitoimisen avaruuspuvun.

Nyt avaruusjärjestö on valottanut hieman sitä, millaisia varusteita tarkkaan valitut ja pitkän koulutuksen läpi käyvät astronautit saavat käyttöönsä.

Nasa julkisti hiljattain ensimmäiset kuvat huipputeknisen Z-2-avaruuspukunsa prototyypistä.

Tältä näyttää Nasan Z-2-marspuvun prototyyppi. Sitä testataan ensin huolellisesti Maassa ennen seuraavaa testivaihetta.

Joustava avaruuspuku sopii kaikille

Uusi avaruuspuku on suunniteltu nimenomaan sitä varten, kun Marsiin laskeutuneet astronautit alkavat tutkia planeettaa. Materiaali on joustavaa, joten sama koko sopii erikokoisille astronauteille. Lisäksi siitä on tehty hyvin kestävä.

Kestävyyden lisäksi marspuvusta on tehty hyvin kevyt. Puvun pitää silti kestää pitkää oleskelua Marsin ankarassa ympäristössä, jossa astronautit altistuvat jopa 60 asteen pakkaselle ja radioaktiiviselle säteilylle.

Itsevalaisevat kentät saavat puvun hohtamaan

Z-2-avaruuspuvun prototyyppi on perusväriltään harmaa, mutta siinä on itsevalaisevia kuituja ja kenttiä, jotka saavat sen hohtamaan.

Iso reppua muistuttava kyttyrä selässä on puvun sisäänkäynti: astronautit nimittäin kipuavat pukuunsa kuin minikokoiseen avaruusalukseen.

Nasan Z-2-puvun selän aukon ansiosta astronautti voi pukeutua pukuunsa samassa paineessa kuin avaruusaluksessa vallitsee sisällä. "Kyttyrä" sisältää myös avaruuspuvun elossapitojärjestelmän.

Pukua testataan ensin Maassa, minkä jälkeen siirrytään avaruudessa tehtäviin testeihin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: