Velcro

Kolme väärää mielikuvaa

Tarranauhaa ja teflonia pidetään usein avaruustekniikan tuotteina. Yhdysvalloissa oletetaan myös, että Tang-virvoitusjuoma kehitettiin astronautteja varten. Nämä käsitykset ovat kuitenkin vääriä.

tiistai 27. heinäkuuta 2010 teksti Stine Overbye

Tarranauhan eli Velcron patentoi sveitsiläinen George de Mestral vuonna 1955, ja jo 1950-luvun lopulla sitä valmistettiin 55?000 kilometriä vuodessa. 1960-luvun Apollo-ohjelmassa Nasa kiinnitti varusteet tarranauhalla, jotta ne eivät lennelleet ympäriinsä avaruuskapselissa.

Teflonin kehitti vuonna 1938 yhdysvaltalaisen DuPont-yhtiön kemisti Roy Plunkett. Tämä erittäin korkeita lämpötiloja kestävä muovimateriaali sai runsaasti julkisuutta, kun Nasa käytti sitä muun muassa avaruuspuvuissa ja Apollo-komentomoduulin lämpökilvessä.

Tang-juomajauhetta ei kehitetty astronautteja varten, kuten monet yhdysvaltalaiset luulevat. 1959 markkinoille tullut juoma nousi suosioon vasta, kun 1960-luvulla levisi tieto siitä, että Gemini-ohjelman astronautit paransivat juomavetensä makua sekoittamalla siihen Tangia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: