NB_u35 ISS

Japanilaiset kypsyttävät viskiä avaruudessa

Painovoima vaikuttaa viskin kypsymisprosessiin. Siksi japanilainen Suntory-viskintuottaja on lähettänyt kuusi pulloa viskiä ISS-asemalle kypsymään.

torstai 27. elokuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Viime maanantaina japanilainen huoltoalus telakoitui Kansainväliseen ISS-asemaan ja purki lastinsa. Veden ja ruuan lisäksi alus toi asemalle kuusi erilaista viskipulloa.

Suntory vertailee avaruusviskiä Maassa kypsyneeseen

Epätavallisen lastin taustalla on japanilainen viskinvalmistaja Suntory, joka tuottaa muun muassa Jim Beam -viskiä. Yritys haluaa testata, miten heidän tuotteensa kypsyvät painottomuudessa.

Sillä aikaa, kun viskipullot jalostuvat avaruudessa, samanlaiset pullot kypsyvät myös Maassa. Tuloksia vertaamalla yritys saa selville, onko maaviskillä ja avaruusviskillä eroa.

Viskiä säilytetään japanilaisvalmisteisessa Kibo-tutkimusmoduulissa.

Pullot ovat avaruudessa tutkimusmoduulissa. Suunnitelmien mukaan ensimmäiset niistä lähetetään takaisin Maahan vuoden kuluttua, loput saavat viettää painottomuudessa kaksi vuotta.

Liikettä tutkitaan

Maan pinnalla viski on kypsyessään alituisessa liikkeessä. Painovoiman vuoksi nesteen lämpimimmät osat kohoavat ylöspäin, ja viileimmät painuvat pohjalle.

ISS-asemalla tätä liikettä ei tapahdu, sillä siellä ei ole painovoimaa. Tutkimuksessa selvitetäänkin sitä, miten lämmön vaihtelu vaikuttaa viskiin.

Suntory ei ole ensimmäinen tislaamo, joka on lähettänyt viskiä avaruuteen. Viime vuonna Ardberg sai takaisin kolme vuotta ISS-asemalla kypsyneen viskinsä. Sen tavoitteena oli tutkia, miten viskin maku muuttuu avaruudessa. Skottiviskin analysointi on vielä kesken.

Näpit irti

ISS-aseman astronautit eivät saa nauttia alkoholia avaruudessa, joten he eivät voi maistella japanilaisviskiä. Sen sijaan astronautit voivat ihailla asemalta aukeavaa upeaa näkymää. Lue lisää tästä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: